ZAOKRET NAJVEĆEG FESTIVALA U REGIJI Purivatra za slavni "Variety"; SFF se mijenja iz temelja, bit će to festival po mjeri čovjeka!

Bosna i Hercegovina
ZAOKRET NAJVEĆEG FESTIVALA U REGIJI Purivatra za slavni "Variety"; SFF se mijenja iz temelja, bit će to festival po mjeri čovjeka!
Profesionalci će biti dio programa za talente, studenti dio CineLinka, slavni će se susresti sa regonalnim zvijezdama i talentima. Nekada velike zvijezde i producenti mogu koristiti energiju mladih ljudi. Ovo će biti festival po mjeri čovjeka – istakao je Purivatra.

Sarajevo film festival će ove godine doživjeti veliku promjenu kako bi zadržao poziciju mjesta na kojem se „mora biti“ prenosi najpoznatiji svjetski fimski magazin “Variety“. Direkto SFF-a Mirsad Purivatra u izjavi za taj listi ističe da će doći do ujedinjenja tri glavna programa kako bi se osjetila dodatna sinergija.

  • Želimo da ojačamo protok ideja, znanja, energija i kreativnosti između tri segmenta festivala – rekao je Purivatra za „Variety“.

Bazirajući se na evaluaciji prethodnih izdanja, rukovodioci Festivala odlučili su da usmjere snage na jačanje sinergije između postojećih segmenata - program, industrija (CineLink Industry Days) i edukacija (Talents Sarajevo). Sva tri segmenta će biti čvrsto integrisana i paralelno realizovana tokom prvih 7 dana Festivala, a posljednji dan bit će rezervisan za reprize najuspješnijih ostvarenja u atmosferi kreiranoj za potpuno uživanje u filmu.

  • Profesionalci će biti dio programa za talente, studenti dio CineLinka, slavni će se susresti sa regonalnim zvijezdama i talentima. Nekada velike zvijezde i producenti mogu koristiti energiju mladih ljudi. Ovo će biti festival po mjeri čovjeka – istakao je Purivatra.

    Ove godine će biti pokrenut i novi program pod nazivom Takmičarski program – studentski film za regionalne filmske škole i akademije. Program će predstavljati završetak punog kruga aktivnosti kojima SFF otkriva, podržava i promoviše regionalne autore, te služi kao pristupna tačka marketu za šire audio-vizuelne industrije u regiji ka drugim evropskim i globalnim tržištima. 

    Također, bit će predstavljene i dvije nove lokacije, House of Shorts, namijenjen autorima, studentima i filmskim profesionalcima koji žele imati potpuni uvid u kratki film, te Pozorište mladih koje će biti okupljalište za publiku Dječijeg programa i TeenArene. Osim toga, Ljetno kino koje svake večeri okuplja oko 3.000 gledalaca, u 23. izdanju Festivala publici će, nakon rekonstrukcije, ponuditi novo iskustvo gledanja filmova pod zvijezdama. 

    Sarajevo Film Festival će i ove godine, od 11. do 18. augusta, bez sumnje biti nezaobilazna tačka za autore, filmske profesionalce, studente, ljubitelje filma i medije.

Ne propustite