Bakir Izetbegović odlučno odgovorio prijetnjama iz RS: Neka podnose krivične prijave, ali mi nećemo odustati od borbe za istinu o genocidu u BiH!

Aktuelno
Bakir Izetbegović odlučno odgovorio prijetnjama iz RS: Neka podnose krivične prijave, ali mi nećemo odustati od borbe za istinu o genocidu u BiH!
Očekujemo da će Međunarodni sud pravde u Hagu ovaj zahtjev prihvatiti i da će na kraju biti donesena presuda koja odslikava realno stanje onoga što se desilo u periodu agresije na BiH. Vjerujemo da će se utvrditi postojanje genocida na cijeloj teritoriji BiH kao i odgovornost Srbije , odnosno tadašnjeg Miloševićevog režima.

Kolegij SDA održao je danas sjednicu u Sarajevu i saopćio da pozdravlja „činjenicu da je ovlašteni agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, na osnovu stručnog mišljenja ekspertnog tima u kojem učestvuju najeminentniji stručnjaci međunarodnog prava,  odlučio da podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije“.

  • Očekujemo da će Međunarodni sud pravde u Hagu ovaj zahtjev prihvatiti i da će na kraju biti donesena presuda koja odslikava realno stanje onoga što se desilo u periodu agresije na BiH. Vjerujemo da će se utvrditi postojanje genocida na cijeloj teritoriji  BiH kao i odgovornost Srbije , odnosno tadašnjeg Miloševićevog režima. Pozivamo sve aktere u BiH i regionu da ovo pitanje posmatraju isključivo kao pravno koje nije usmjereno protiv bilo kojeg naroda. Osim što je to obaveza prema žrtvama to je i kvalitetan osnov za ubrzanje procesa pomirenja i  buduću saradnju u regionu – saopćila je SDA.

Nakon sjednice Kolegija SDA u centrali ove stranke održana je press-konferencija, na kojoj se novinarima obratio lider ove stranke, Bakir Izetbegović.

Na pitanje novinara da li će se odazvati na vanrednu sjednicu koju će zakazati predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, Izetbegović je odgovorio:

- Zavisi. Ne treba se preko medija najavljivati. Odazvat ću se ako bude pravilno postavljeno pitanje koje Ivanić želi da kandidira. Jer odluka Predsjedništva se može poništiti samo odlukom, a ne nekim zaključkom. Klin se klinom izbija. On je komentirao i najave Saveza za promjene da će izaći iz parlamentarne većine u državi.

- Nama se želi zabraniti pristup Sudu. Mi na to nećemo pristati. Mi radimo po Ustavu. Znamo šta se desilo prije 25 godina i tjerati nas da odustanemo od toga, da se približimo definiciji istine koliko je to moguće, je nekorektno. Zašto se oni brinu za ono što je radio Miloševićev režim i Srbija kada su oni Bosanci i Hercegovci. Mi nećemo izazvati nikakve krize. Ako hoće krivične prijave, to je pravi način da se stvar tretira, a ne napuštanjem vlasti - naveo je Izetbegović.

Ne propustite