GENIJALAC NA 64 POLJA: Osmogodišnj dječak "razbija" u šahu i odrasle (FOTO)

Dobre priče
GENIJALAC NA 64 POLJA: Osmogodišnj dječak "razbija" u šahu i odrasle (FOTO)
Marko Veselinović osvojio je medalju i pehar za prvo mjesto na Kadetskom festivalu šaha u Kraljevu. Ne bi to bilo čudno, da Marko nema nepunih osam godina.

Marko Veselinović osvojio je medalju i pehar za prvo mjesto na Kadetskom festivalu šaha u Kraljevu. Ne bi to bilo čudno, da Marko nema nepunih osam godina.

Marko Veselinović, učenik prvog razreda OŠ "Sveti Sava" iz Lipničkog Šora, jedan je od najtalentovanijih mladih šahista u lozničkom kraju, a nagrade koje je do sada osvojio samo su dokaz vanserijskog talenta dječaka koji više voli tablu sa 64 crno-bijela polja i figurama nego kompjuterske igrice.

"Naučio sam da igram šah sa četiri i po godine, a osnovne poteze savladao sam u porodici, zahvaljujući tati. Onda sam počeo putem interneta da se interesujem i da gledam različite partije i umesto igrica, igrao sam šah." - kaže Marko.

I njegov tata Branko potvrđuje da je veoma rano primijetio talenat svog sina, od kojeg je ubrzo počeo da gubi prve partije.

"Shvatio sam da mu treba stručna podrška i odveo sam ga kod profesora Milana Rikalovića, inače predsjednika ŠK "Sloga" iz Lipničkog Šora. On mu je dao značajne savjete i otkrio mnoge tajne šahovske igre." - kaže ponosni tata Branko.

Prvo takmičenje Marko je imao već sa pet i pol godina na turniru lozničkih škola, gde je osvojio prvo mjesto, a prošle godine uslijedilo je takmičenje za kadete Mačvanskog okruga, gdje je pobijedio i kvalifikovao se za festival u Kraljevu, odakle je ponovo donio medalju za prvo mjesto.

Na posljednjem takmičenju u Kraljevu jedini je imao rejting među učesnicima svoje generacije, a kao drage partije iz dosadašnje karijere pamti simultanke sa Anatolijem Karpovim i našom reprezentativkom, velemajstorom Jovanom Erić.

Za Marka i u školi kažu da je dobar đak i da je aktivan u svakom sportu. Marko pored šaha redovno trenira aikido i tenis, obožava košarku, ali sebe vidi kao uspješnog šahistu koji će pronositi ime svog kraja i boje Srbije u takmičenjima koja ga tek očekuju.

Prvenstvene mečeve igrao već sa pet godina

Marko Veselinović je član ŠK "Sloga" od 2014, kada je imao samo pet godina. Još tada je za svoj klub igrao i mečeve u prvenstvu Druge lige. Igrao je na osmoj tabli i ostvario jednu pobjedu i jedan remi.

(blic.rs)

Ne propustite