Istanbul – grad na dva kontitnenta

Kiosk
Istanbul – grad na dva kontitnenta
Putovanje u Istanbul, grad na dva kontinenta sa oko 14 miliona stanovnika, uvijek ima posebnu draž. Najljepše džamije Islama, kolosalne sultanske palače i najveći svjetski bazari. Treba li više superlativa da poželite otputovati u Istanbul? On ih nudi bez ustručavanja: rimski vijadukt i turske kupelji, bezbroj tulipana i drevne gradske zidine, podzemne cisterne, parkovi i otoci, odlična hrana, noćni život bez premca i grad neopterećen kriminalom zapadnih metropola. Istanbul ćete dugo pamtiti.

Putovanje u Istanbul, grad na dva kontinenta sa oko 14 miliona stanovnika, uvijek ima posebnu draž.  Najljepše džamije Islama, kolosalne sultanske palače i najveći svjetski bazari. Treba li više superlativa da poželite otputovati u Istanbul? On ih nudi bez ustručavanja: rimski vijadukt i turske kupelji, bezbroj tulipana i drevne gradske zidine, podzemne cisterne, parkovi i otoci, odlična hrana, noćni život bez premca i grad neopterećen kriminalom zapadnih metropola. Istanbul ćete dugo pamtiti.
Što posjetiti/raditi u Istanbulu?
•    Hamam – Hamam ili turska kupelj  je ritual za opuštanje tijela i duše nastao u Turskoj. Ako ste ljubitelj masaža i opuštanja ovo ne smijete preskočiti. Prilikom posjete Istanbulu naša preporuka je da isprobate pravi hamam. U gradu postoji mnogo takvih mjesta, ali samo je jedan gdje zajedno mogu ući muškarci i žene i to je baš onaj kojeg je koristio i Sulejman Veličanstveni.
•    Grand Bazaar (Kapali Carsi) – više od 60 ulica i više od 4000 prodavnica čini je najvećom i najstarijom natkrivenom tržnicom na svijetu. Cjenkanje je obavezno, a naš savjet je da ovdje ne kupujete ništa, jer su cijene do 3 puta više nego na drugim mjestima zbog velikog broja turista. Radije se maknite u okolne ulice gdje je jeftinije. Možda ako kupujte zlato i kožu ovdje se mogu naći dobre cijene. Ako ste ipak fan James Bonda, u nastavku “Skyfall” 007 je vozio motor krovovima ovog impresivnog bazaara. Otvoren je svaki dan osim nedjelje od 8:30 do 19:00.
•    Egipatski bazaar ili bazaar začina – puno manji, ali nama simpatičniji bazaar, nadamo se da ga neće zateći sudbina grand Bazaara, jer je postao u zadnje vrijeme i on jako popularan među turistima. Otvoren je svaki dan osim nedjelje od 8:30 do 19:00.
•    Aja Sofija – izgrađena kao crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej. Predstavlja remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti uopće. Bila je najveća crkva u Istočnom Rimskom odnosno Bizantskom carstvu. Bila je nominovana u izboru za 7 svjetskih čuda. Ljetno radno vrijeme od 9:00 do 19:00, zimsko radno vrijeme od 9:00 do 17:00. Cijena 30TL.
•    Plava džamija – sa 6 minareta  jedina je takva džamija u Turskoj i danas je jedna od glavnih atrakcija u Istanbulu. Ulaz u Plavu džamiju je besplatan, ali u nju ne smijete ući za vrijeme molitve koja se odvija 5 puta dnevno.
•    Sulejmanova džamija (Suleymaniye Camii) – nakon Plave Džamije druga je po veličini i ovdje nema toliko gužve kao kod Plave džamije. Odmah pokraj možete naći mauzolej Sulejmana Veličanstvenog. Ulaz besplatan.
•    Topkapi palača – skoro 400 godina bila je glavnom rezidencijom osmanskih sultana. Otvorena svaki dan osim utorka. Ljetno radno vrijeme – 9:00 do 18:45, zimsko radno vrijeme – 9:00 do 16:45. Cijena 30TL + Harem 15 TL.
•    Dolmabahce palača – od 1856. je bila upravno središte Osmanskog Carstva, sagrađena je na europskoj strani grada, čime se pokazivala sultanova privrženost Europi. Ne radi u ponedjeljak i četvrtak, a cijena ulaza je 40 TL (uključen harem).
•    Galata toranj – toranj sa kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na Istanbul. Otvoren svaki dan od 8:00 do 20:00. Ulaz cca 17TL.
•    Cisterna Bazilika – najveća cisterna od nekoliko stotina njih koje su se koristile u gradu za opskrbljivanje stanovništva pitkom vodom, izgrađena je ispod nekadašnje bazilike po kojoj je i dobila ime. Ako se nađete u njoj pronađite glavu meduze! Otvorena svaki dan o 9:00 do 18:30, a cijena ulaza je 20TL.
•    Hippodrome – nekada pravi hipodrom, a danas Trg Sultana Ahmeta sa dva obeliska: Walled Obelisk i Obelisk of Thutmose III.

•    Galata most – šetnja preko ovog mosta je nešto što morate napraviti kad ste u Istanbulu. Most je prepun restorana, blizu je i ribarnica sa svježom ribom, a možete promatrati ribare ili zalazak sunca.
•    Istanbul Sapphire – najviša zgrada u Istanbulu i Turskoj sa predivnim panoramskim pogledom na grad. Ovo je ujedno i šoping centar. Na vrhu nemojte zaboraviti i odličan 4D simulator. Cijena karte za vrh zgrade je 18 TL, a ako želite i simulator Skyride onda će vas sve skupa koštati 28 TL.
•    Ples derviša – derviši su članovi mističkog reda, a poznati su po svom plesu. Ples je zapravo dio njihovog rituala i traje dva sata, ali za turiste uskaču tzv. pomoćni derviši koji će vas impresionirati i sa desetominutnom vrtnjom.
•    Nargila ili šiša – Kad ste u Turskoj morate probati nargilu, i ne morate bit pušač da bi ovo konzumirali – nargila je arapska vodena lula koja služi za pušenje duhana sa voćnom aromom, gdje se zapali ugljen iznad duhana, dim se provodi kroz vodeni filter i inhalira kroz crijevo.
•    Čaj – kao što je kafa kod nas, tako je čaj u Turskoj. Sjednite, naručite čaj (čaj od zelena jabuke je nešto što morate probati) i uživajte u Istanbulu.

Naša preporuka je da Istanbul doživite na poseban način. Ako posjetite barem neka od navedenih obilazaka, sigurno ćete otkriti njegov poseban čar i vratiti se kući puni dojmova i  još jačoj želji da mu se opet brzo vratite. Jer nemoguće je sve otkriti za par dana.
Počastite se za 8.mart i iskoristite našu povoljnu po nevjerovatnoj cijeni. 

 

Ne propustite