Dodik: Revizija uperena protiv srpskog naroda, političko Sarajevo želi Srbima nanijeti štetu

Bosna i Hercegovina
Dodik: Revizija uperena protiv srpskog naroda, političko Sarajevo želi Srbima nanijeti štetu
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da je odluka bošnjačkih lidera da zatraže reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u potpunosti antisrpska, uperena je protiv cjelokupnog srpskog naroda i predstavlja završni akt nepovjerenja u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da je odluka bošnjačkih lidera da zatraže reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u potpunosti antisrpska, uperena je protiv cjelokupnog srpskog naroda i predstavlja završni akt nepovjerenja u BiH.

On je ocijenio da su u pravnom smislu mali dometi ove odluke koju su bošnjački lideri donijeli na savjetovanju u Sarajevu na inicijativu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te da je očekivati da će nadležni sud to da odbije, ali da politički i moralno apsolutno isključuje bilo kakvu platformu građenja povjerenja u BiH.

"Sada je definitivno jasno da je političko Sarajevo antisrpsko"

"Sada je definitivno jasno da je političko Sarajevo antisrpsko i da nije samo riječ o toj lažnoj priči o tužbi, koja nije ni legalna ni legitimna, nego o potrebi političkog Sarajeva da se okupi kako bi Srbima nanijelo štetu, makar i minimalnu", rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je naglasio da je to "društvo za sukobe", koje se juče okupilo u Sarajevu, apsolutno na fonu bošnjačko-muslimanske politike iz ranih devedesetih godina prošlog vijeka, koja je projektovala državu za sebe i pokušala da svoj lagodan život obezbijedi reparacijama od drugih naroda, što pokušavaju i sada najavom revizije presude.

"Oni su uzurpirali BiH, žele da sebe predstave kao jedine u BiH koji u njeno ime odlučuju", naglasio je predsjednik Srpske i dodao da ovo mora biti nauk za one Srbe u BiH koji još vjeruju u neku lažnu dimenziju saradnje.

On je u tom pogledu istakao da Srbi moraju da modeliraju jedan novi pristup odnosima u BiH, te da izgube svaku iluziju o postojanju mogućnosti korektnog pristupa prema njima.

"Moramo se vratiti bazično Republici Srpskoj"

"Moramo se vratiti bazično Republici Srpskoj, njenoj snazi i njenim pravima, okupljati se u Srpskoj... Poštujemo dejtonski okvir i nemamo razloga da poštujemo bilo šta drugo", poručio je Dodik.

On je rekao da je juče obavio razgovor sa većinom lidera iz Republike Srpske u nastojanju da se izgradi atmosfera političkog zajedništva, nakon odluke političkog Sarajeva o reviziji presude po tužbi protiv Srbije, te dodao da je zbog toga važno i održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Srpske, koja je dobro mjesto da se artikulišu stavovi za jedinstveno djelovanje.

"Ostalo je da nastavimo taj razgovor i da se u ponedjeljak čujemo u još jednom krugu i da vidimo da nešto prije posebne sjednice Narodne skupštine Srpske modeliramo politički okvir za djelovanje svih iz Srpske", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, taj okvir je upravo okupljanje oko Srpske, građenje politika u BiH na bazi interesa Srpske bez ikakvih ustupaka i davanja koncesija bilo kome.

"Dakle, Republika Srpska i njene institucije, koncipiranje zajedničkih politika i zajedničko djelovanje - to je ono što moramo obezbijediti u budućnosti", poručio je Dodik u intervjuu Srni.

Svi iz Srpske da se okupe oko odbrane njenih interesa

Predsjednik Republike je pozvao sve iz Srpske, i vlast i opoziciju, da se okupe oko odbrane interesa Republike, koja ovakvu poruku bošnjačkih lidera mora da shvati kao poruku prema cjelokupnom srpskom narodu.

"Ovo je antisrpsko održavanje lažne predstave o genocidnosti Srba i moramo da to `skinemo`, ne zbog nas samih danas i ove generacije, nego zbog budućih generacija našeg naroda koji će živjeti ovdje, pa i u cijelom svijetu", istakao je Dodik.

Ocijenivši da bošnjački lideri žele da vide Srbe ponižene i dotučene, što ne može biti poziv za bilo kakvu saradnju, Dodik je ukazao i da Srbija mora da shvati da Bošnjaci i političko Sarajevo nisu BiH, te da je BiH koja se u Srbiji predstavlja posredstvom Izetbegovića, u stvari, samo nekoliko kantona Federacije BiH pod političkom kontrolom lidera SDA.

"Srbija nema problem sa Republikom Srpskom, koja je 49 odsto teritorije BiH, nema problem ni sa kantonima gdje živi hrvatski narod. Srbija ima problem isključivo sa kantonima koje predstavlja Izetbegović, a ta BiH koju on predstavlja - ne postoji", - poručio je predsjednik Srpske.

(Srna) 

Ne propustite