DONESENA ODLUKA Izetbegović: Genocid je bio totalan, u režiji Miloševićevog režima i imamo dokaze da obnovimo tužbu protiv Srbije!

Bosna i Hercegovina
DONESENA ODLUKA Izetbegović: Genocid je bio totalan, u režiji Miloševićevog režima i imamo dokaze da obnovimo tužbu protiv Srbije!
Na konferenciji za novinare član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, kazao je kako profesor Sakib Softić ima njegovu bezrezervnu podršku da podnese reviziju za presudu u Hagu.

Bosna i Hercegovina će naredne sedmice podnijeti Međarodnom sudu pravde zahtjev za reviju presude o tužbi BiH protiv Srbije, u kojoj je ova država oslobođena odgovornosti za genocid, potvrdio je danas u Sarajevu Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

On je to izjavio nakon savjetovanja sa predstavnicima političkih stranaka, nacionalnih i vjerskih institucija, nevladinog sektora i pravnih stručnjaka. Kako je navedeno svi diskutani su podržati takav stav. Odbacio je sve kritike da se radi o zakašnjelom potezu.

Država je ovlastila agenta da to učini. Kada bude prihvaćen zahtjev od Međunarodnog suda onda će biti pozant sadržaj predstavke. Genocid je bio takav da se ne može locirati na jedno mjesto, on je bio totalan, dio zemlje je etnički očišćen i u svemu tome je učestovao Miloševićev režim. Krunski dokazi došli kroz proces Ratku Mladiću, mozaik se sklapao dugo – rekao je između ostalog Izetbegović. On je rekao da podržava pravni tim koji smatra da ima dovoljno dokaza da se prva presuda ospori te da se radi o borbi za pravdu i istinu. Rok za podnošenje zahtjeva je 26. Februar.

Na konferenciji za novinare član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, kazao je kako profesor Sakib Softić ima njegovu bezrezervnu podršku da podnese reviziju za presudu u Hagu.

- Predsjedništvo BiH je odlukom od 4. oktobra prošle godine imenovalo Sakiba Softića i dalo mu punomoć da zastupa BiH pred sudom u Hagu. Softić je uložio višegodišnje napore u prikupljanju činjenica. Aplikaciju BiH za reviziju presude činili su vrhunski pravni stručnjaci na kakvim bi nam pozavidjeli i veće zemlje - rekao je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da će biti krize u BiH nakon današnje odluke.

- Bit će krize, ali ne onakve kakvom nam se prijeti. Jer, teške krize, pobune, dešavaju se kada države narodu pokušavaju oduzeti neko vitalno pravo. Oni koji nas plaše krizama, pokušavaju nam oduzeti pravo koje nam pripada, a to je pravo za traganje istinom. Revizija presude nosi evidentan rizik sa sobom, ali odustajanje od pokušavaja da se ustanovi istina i da se trguje s genocidom nanijela bi štetu žrtvama i narodu koji predstavljamo - kazao je Izetbegović.

Svjetovanje o zahtjevu za reviziju tužbe BiH protiv Srbije organizirala je Fondacija Pravda za Bosnu i Hercegovinu na čijem je čelu Fadila Memišević te Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, koji će finansirati proces.

Ssavjetovanju osim Izetbegovića prisustvuje i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, bivši član Predsjedništva BiH Beriz Belkić, vrh SDP-a BiH predvođen predsjednikom stranke, bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, predsjednik BPS-a i general Sefer Halilović i predsjednik DF-a Željko Komšić.

Ne propustite