EKSKLUZIVNO Vlada Hrvatske danas definitivno odlučila: Gradimo Pelješki most jer ćemo morati podići "Šengenski zid" na granici sa Bosnom!

Aktuelno
EKSKLUZIVNO Vlada Hrvatske danas definitivno odlučila: Gradimo Pelješki most jer ćemo morati podići  "Šengenski zid" na granici sa Bosnom!
Hrvatska vlada tvrdi da je „Plovidbeni profil ispod mosta usuglašen s ekspertnom skupinom BiH 200 x 55 metra“.

Vlada Hrvatske donijela je danas konačnu odluko o izgradnji Pelješkog mosta koji je godinama bio predmet spora sa Bosnom i Hercegovinom zbog opasnosti da on naruši pravo BiH na izlaz ka otvorenom moru. Vlada Andreja Plenkovića je danas usvojila definitivnu odluku, tvrdeći da su gabariti mosta uskađeni sa zahtjevima BiH. Most će biti završen za četiri godine.

No, ono čime se odluka obrazlaže možda treba zabrinuti bh. građane, jer kako je navedeno u odluku radi se o pripremama za ulazak Hrvatske u Schengen što će značiti strožije kontrole na bh. granicama.

Plenkovićeva vlada je svoje planove opisala u dokumentu koji je danas usvojen a zove se Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, te se prvi put može vidjeti konačno kako će most izgleda.

Hrvatska vlada tvrdi da je „Plovidbeni profil ispod mosta usuglašen s ekspertnom skupinom BiH 200 x 55 metra“.

 Obrazloženi su i razlozi donošenja odluke među kojima se dva odnose na našu zemlju.

  • Teritorij RH razdvojen je dijelom teritorija susjedne BIH. Otežani ekonomski i prometni tokovi na području RH i ulaganje u usluge za građane na teritoriju krajnjeg hrvatskog juga.  Onemogućen je ravnomjeran regionalni razvoj izoliranog područja, grada Dubrovnika i Konavala kao i otoka Mljeta i Korčule, te poluotoka Pelješca.  Osim prometnog povezivanja, važna je namjera da projekt donese višestruke učinke na gospodarski razvoj cijelog područja - veliki značaj za regionalni razvoj. Ulaskom u schengenski prostor stroži nadzor na graničnim prijelazima – navedeno je u dokumentu.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta jeste 420 miliona eura, a predviđeno je i sufinansiranje iz Evropske unije od 330 miliona eura.

  • U tijeku je ograničeni postupak javne nabave ( prvi stupanj) za odabir izvođača radova za prvu fazu koja obuhvaća izgradnju Pelješkog mosta. Zaprimljeno je 12 zahtjeva za sudjelovanje – navode iz Plenkovićeve vlade.

Navedene su i tehničke konstrukcije.

  • Ukupna duljina mosta s upornjacima iznosi 2.440 metara. Integralna hibridna konstrukcija s ukupno 13 raspona, od kojih je 5 glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara. 6 centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra. Dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta – navedeno je. 

Ne propustite