Sudbina pilota kojeg su Srbi oborili kod Mrkonjić Grada: O njegovom preživljavanju je snimljen film, a on je danas inspiracija svima

Aktuelno
Sudbina pilota kojeg su Srbi oborili kod Mrkonjić Grada: O njegovom preživljavanju je snimljen film, a on je danas inspiracija svima
Tokom njegovog spašavanja, kako je naveo u knjigama, američka vojska je ušla u žestoku razmjenu vatre sa Vojskom RS, a sam O'Grady je pojasnio da je u ranijim letovima iznad BiH već otvarao vatru na neprijateljske letjelice iznad Banja Luke.

Američki pilot Scott O'Grady koje su snage bosanskih Srba oborile u junu 1995. godine postaje sve popularniji govornik i motivator, a koautor je i tri knjige koje govore o njegovom iskustvu u Bosni i Hercegovini. Pokušao se baviti politikom, ali je na koncu odustao od toga, ali u američkom društvu i dalje ima status heroja.

Njegov avion je oboren u blizini Mrkonjić Grada, a O'Grady se sedam dana krio u šumama, bježeći od vojske RS, sve dok ga američki helikopteri nisu pronašli i spasili. Po njegovoj priči snimljen je film „Behind the Enemy Lines“ (Iza neprijateljskih linija) u kojem igraju Oven Wilson i Gene Hackman.

O'Grady je potvrdio da je film blizak stvarnim događajima, ali se nije složio u tome kako je on portretiran u filmu. Naknadno je tužio studio koji je snimio film, jer su to učinili bez njegove dozvole.

  • Jeo sam korijenje, insekte i preživio sa malom količinom vode šest dana. Nisam odmah mogao koristiti radio stanicu jer su mi Srbi bili za petama. U jednom momentu su bili udaljeni samo nekoliko metara od mene – naveo je O'Grady.

Tokom njegovog spašavanja, kako je naveo u knjigama, američka vojska je ušla u žestoku razmjenu vatre sa Vojskom RS, a sam O'Grady je pojasnio da je u ranijim letovima iznad BiH već otvarao vatru na neprijateljske letjelice iznad Banja Luke. Tadašnji komadant NATO-a general Leighton Smith je izdao naredbu za njegovo spašavanje. Američkim general koji je komandovao zračnim snagama je prethodno rekao novinarima:

  • Da, uhvatili smo signal. Zašto nereći lošim momcima. Znamo da ga tražite i mi to činimo i nadamo se da ćemo stići prije vas.

 

Ne propustite