Ciklon od večeras donosi drastičnu promjenu vremena! Opasnost od poplava u regionu

Aktuelno
Ciklon od večeras donosi drastičnu promjenu vremena! Opasnost od poplava u regionu
Ove večeri i noći nad Đenovskim zalivom nalazi se veoma snažan ciklon, dok se istovremeno nad sjeveroistokom Evrope nalazi snažan anticiklon

Ove večeri i noći nad Đenovskim zalivom nalazi se veoma snažan ciklon, dok se istovremeno nad sjeveroistokom Evrope nalazi snažan anticiklon. Ciklon će svojim centrom naredna 24 sata premješatiti preko Apeninskog poluotrva i preko Jadranskog mora, a centralnom Mediteranu, Balkanskom poluostrvu i BiH donijet će snjažnu oblačnost sa padavinama.

Veoma obilne kiše i jake grmljavinske oluje očekuju se nad centralnim Mediteranom i u oblasti Jadrana. Palo bi od 100 do 200 mm kiše po metru kvadratnom, lokalno i preko 300 mm, pa će postojati opasnost i od poplava.Nastupit će jak i olujni jugo, dok će na sjevernom Jadranu donijeti olujnu buru, ispod Velebita sa orkanskim udarima. Talasi će biti visine i preko 10 metara. U oblasti Alpa očekuju se veoma obilni snijeg.

ciklon

U naredna dva dana očekuje se kiša, na planinama susnježica i snijeg. Srbija i naše područje nalaziće se sutra u toplom sektoru ciklona, pa će temperature i dalje biti iznad prosjeka.

Od utorka će se naše područje nalaziti u hladnom sektoru ciklona, pa će zbog priliva osjetno hladnijeg vazduha, doći do pada temperature, a kiša će i u nižim predjelima prijeći u susnježicu i snijeg. U srijedu postepeni prestanak padavina, a od četvrtka do kraja sedmice biće suho.

Ciklon u Đenovskom zalivu formirao se kao posljedica premještanja veoma snažnog ciklona sa Atlantika preko Francuske. Ovaj ciklon donio je jugozapadnim prjedelima Francuske orkansku oluju sa udarima vetra i preko 160 km/h, pri čemu je nastala velika šteta, a orkanska oluja sa vjetrovima i do 130 km/h pogodila je i sjeverozapadnu obalu Španije. Prethodnih dana nad sjevernim predelima Atlantika nalazio se ciklon. Centar ciklona bio je južnije od Islanda, a vrijednost u pritiska u centru ciklona opala je na nevjerovatnih 930 mb, pri čemu se udari vjetra bili uraganski i preko 200 km/h.

(EPK/weather2umbrella)

Ne propustite