Pogledajte galeriju: Dani kada je BiH gorjela - zaboravljeni neredi eskalirali na današnji dan, a tri godine poslije stižu novi pozivi na demonstracije

Tema sedmice
Pogledajte galeriju: Dani kada je BiH gorjela - zaboravljeni neredi eskalirali na današnji dan, a tri godine poslije stižu novi pozivi na demonstracije
Nije poznato da li će biti organiziranog obilježavanja godišnjice najvećih demonstracija, ali se i danas otvoreno govori o mogućnosti ponovnog izražavanja nezadovoljstva na ulicama.

Na današnji dan prije tri godine eskalirali su najveći socijalno-ekonomski nemiri u Bosni i Hercegovini, koji su trajali više od mjesec dana, a u najtežem danu protesta u Sarajevu je zapaljena zgrade Predsjedništva BiH i zgrade kantonalnih vlada u Sarajevu i Tuzli. Nije poznato da li će biti organiziranog obilježavanja godišnjice najvećih demonstracija, ali se i danas otvoreno govori o mogućnosti ponovnog izražavanja nezadovoljstva na ulicama. Uprkos ogromnim štetama, niko nije odgovarao za paljenje zgrade Predsjedništva BiH, a dvije osobe koje su optužene su na koncu oslobođene. Nikada  do kraja nije bilo jasno ko je pokrenuo i organizirao februarske demontracije.

Protesti su započeli  5. februara u Tuzli i to nakon objave insolventnosti u četiri privatizirane fabrike u Tuzli ("Dita", "Polihem", "Poliochem" i Konjuh"). Zahtjevi radnika su bili da im se prije nego što se fabrike zatvore, isplate zarađene plate. Zatvaranjem fabrika pogođeno bi bilo oko 10.000 radnika, od kojih većina nije primila platu 54 mjeseca.

Na današnji dan 6. februara prostesti su se proširili. Nakon što je premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević odbio da razgovara s radnicima, oko hiljadu prosvjednika, sastavljenih od nezaposlenih građana i članova sindikata zatvorenih firmi je probivši kordon policije pokušalo provaliti u zgradu Vlade Tuzlanskog kantona.

Demonstranti su bacali kamenje, jaja i baklje na prozore zrade i pri tom palili automobilske gume, blokirajući promet u središtu grada.  Tokom dana radnicima su se pridružile i druge grupe nezadovoljnih, a oko 14 sati došlo je do žestokog sukoba policije i demonstranata ispred zgrade Vlade. Nakon što je policija uspjela da razbije demonstrante, na mjestu događaja bilo je nekoliko lakše povrijeđenih osoba, a uhapšene su 22 osobe.

Hiljade građana, kao podrška demonstrantima u Tuzli okupilo se prije tri godine u centru Sarajeva, a u danima nakon toga i u Zenici, Mostaru i desetak gradova u FBiH, ali i u Republici Srpskoj. Višednevne demonstracije su 7. februara 2014. prerasle u žestoke sukobe sa policiju u Sarajevu, kada je više desetina osoba povrijeđeno.

Osim ostavki dva kantonalna premijera u Sarajevu i Tuzli, protesti nisu donijeli značajnije promjene iako su oni okončani organiziranjem građanskim plenuma. Međutim, zahtjevi plenumaša nikad nisu formulirani do kraja niti su polučili ozbiljnije rezultate.

 

 

Ne propustite