Pogledajte nevjerovatne fotografije "National Geographica": Ugledni list piše o ženama Srebrenice!

Aktuelno
Pogledajte nevjerovatne fotografije "National Geographica": Ugledni list piše o ženama Srebrenice!
Autori su proveli mjesec dana među ženama Srebrenice, prisustovali su i dženazi u Potočarima te opširno pisali o procesu identifikacije žrtava

Ne mogu da se pomirim sa time, od onolikog čovjeka, mog Ekrema našli su samo dio lobanje. Hajde, eto ubili su ga, ali zašto ga nisu barem pokopali, kaže Mirsada Uzunović, jedna od udovica Srebrenice, gdje je 1995. godine počinjen genocid, navodi se u opširnom tektu objavljeno u najpoznatijem svjetskom magazinu „National Geographic“.

List je objavio veliki tekst o životu udovica u različitim dijelovima svijeta opisujući dramu sa kojom se suočavaju te nerijetko nepravednim kulturnim i društvenim statusom i ograničenjima. Uz to, naravno, objavljena je i serija nevjerovatnih fotografija žena koje su izgubile muževe, a čiji je autor Amy Toesing.

Za BiH autori ističu da je je jedna od država sa najvećom koncentraciom ratnih udovica, žena koje su provele dvije decenije u potrazi za dijelovima tijela njihovih muškaraca, a kako bi ih dostojno ukopali.

  • U nekim kulturama smrt muža donosi progon, ranjivost i udare, ali te hrabre žene su spremne uzvratiti udarac – navodi se u tekstu.

Autori su proveli mjesec dana među ženama Srebrenice, prisustovali su i dženazi u Potočarima te opširno pisali o procesu identifikacije žrtava te životima majki i žena koje su u genocidu izgubile muževe, sinove i rođake. Osim BiH, u okviru istraživanja koje tvrdi da u svijetu ima 289 miliona udovica, obuhvaćene su i Uganda i Indija.

 

Ne propustite