Svraka o svemu pomalo: ''Mislim da Plavi mogu do titule''

Fudbal
Svraka o svemu pomalo: ''Mislim da Plavi mogu do titule''
Bivši reprezentativac BiH, i jedan od najtrofejnijih igrača u Premijer ligi BiH, Muamer Svraka je završio svoju epizodu u Indoneziji.
Bivši reprezentativac BiH, i jedan od najtrofejnijih igrača u Premijer ligi BiH, Muamer Svraka je završio svoju epizodu u Indoneziji.

Ljetos je Svraka potpisao ugovor sa momčadi Semen Padanga, u čijim se redovima odlično snašao, te se u 17 odigranih utakmica četiri puta nalazio u timu kola tamošnjeg prvenstva.

svrale-padang

Međutim, da se odlične partije koje je Svraka pružao u redovima Padanga ne nastave pobrinuo se tamošnji savez. Naime, do ovog prelaznog roka u indonezijskom prvenstvu su za jednu ekipu mogla nastupiti četiri stranca, ali savez je početkom 2017. godine odlučio da tu cifru umanji za duplo te se tako Svraka našao na izlaznim vratima Padanga.

Savez je odlučio uvesti još jedan novitet, naime, kriterij starosne dobi za igrače koji su prijavljeni za utakmicu, tačnije njih 18, umjesto prethodog zakona da od 18 prijavljenih igrača njih pet mora mlađe od 23. godine, sada je napravljen dodatak te će ekipe morati imati još pet igrača mlađih od 25. godina, pa tako prostor za igrače starije od 25. godina se sa 13. mjesta smanjio na samo osam, što našem 29-godišnjem veznjaku zaista ne odgovara.

Iako u tamošnjem prvenstvu postoji niz administrativnih problema, Svraka ističe da mu je bilo lijepo nastupati u indonezijskom prvenstvu.

''Kada sam dobio ponudu i otišao tamo, bio sam malo skeptičan, ali vrlo brzo sam shvatio da su to bile samo predrasude. U početku mi je bilo teško da se naviknem na klimu, ali nakon kraćeg periodu uspio sam prebroditi tu prepreku. Što se tiče igrača, kod njih se sve svodi na snagu i brzinu, te gotovo svi igrači igraju po tom principu, pa im je tako najbveći nedostatak taktika, koju zaista nemaju uopšte.'' rekao je Svraka, koji je pojasnio da je za usvajanje novih pravila saznao prije desetak dana, te da za sada ima jednu ponudu iz Premijer lige BiH, ali neće žuriti sa odlukom.

Nakon odlaska iz Željezničara, Svraka je nastupao za FC Paykan u Iranu, Istru u Hrvatskoj, te sada Seman Padang u Indoneziji.

svrale-paykan

Na pitanje u kojem od ova tri kluba mu je bilo najljepše igrati, Muamer je odgovorio ovako:

''Najljepše je bilo u Iranu, što se tiče fudbalskog ali i finansijskog aspekta. Međutim, i tamo sam imao nesreću da moja ekipa ispada iz prve lige, a kod njih u nižim ligama stranci nemaju pravo nastupa, te sam morao napustiti Paykan'' rekao je Svraka i dodao:

'' Što se tiče Istre, prva polusezona je bila odlična, međutim na prelaznom roku dolazi do promjene trenera, koji me preselio na klupu, te sam odlučio da je odlazak nabolje riješenje.''

svraka-istra

Iako je imao lijepih epizoda u inostranstvu, Muamer ističe da je najljepši dio dosadašnje karijere proveo u Željezničaru, u kojem je zbog fantastičnih partija, dobio i poziv da nastupa za A selekciju BiH, te je i na tom polju ostvario svoje snove, upisavši se dva puta u listu strijelaca. 

svrale-alzir


Prvo je u finišu susreta protiv Alžira postigao pobjedonosni pogodak na asistenciju sadašnjeg igrača Željezničara, Miroslava Stevanovića, da bi protiv Slovenije svojim pogotkom na asstenciju Pjanića, zaključio utakmicu, i tako postavio konačnih 3:0 za našu selekciju.

svraka-vs-slovenia

''Igranje za Željezničar, u kojiem sam bio kapiten u pohodu na jednu od poslijeratnih titula, kao i igranje za reprezentaciju je svakako ispunjenje sna, i morma priznati da sam u tom period i najviše uživao igrajući fudbal.'' rekao je Svraka, te je priznao da još uvijek prati svoj matični klub, ali i pohvalio trenutnu atmosferu koja vlada među pristalicam Plave boje.

zeljo-sarajevo-2

''Naravno da pomno pratim šta se dešava u klubu, mislim da je atmosfera unutar ali i okolo kluba fenomenalna, te da Željo ponovo pokazuje da je institucija, te sam mišljenja da ove godine Plavi sa ovakvim stanjem mogu stići do titule.'' zaključio je Svraka.

(Oslobođenje)

Ne propustite