Na Bjelašnici i Igmanu više od 10 ski-škola imaju nastavu skijanja

Aktuelno
Na Bjelašnici i Igmanu više od 10 ski-škola imaju nastavu skijanja
Na ski-centru Bjelašnica i Igman nastavu elementarnog skijanja imaju više od 10 ski-škola, kako na Bjelašnici, tako i na Malom polju na Igmanu, potvrdio je Feni koordinator marketing službe u KJKP ZOI 84 Suad Jusić.

Na ski-centru Bjelašnica i Igman nastavu elementarnog skijanja  imaju više od 10 ski-škola, kako na Bjelašnici, tako i na Malom polju na Igmanu, potvrdio je Feni koordinator marketing službe u KJKP ZOI 84 Suad Jusić.

Naglasio je da "svake sedmice u toku januara oko 1.000 polaznika škole skijanja prođe nastavu elementarnog skijanja".

- To znači da u januaru škola skijanja 'iznjedri' oko 4.000 -  5.000 novih skijaša, različite  dobi- kazao je Jusić dodavši da od ukupnog broja skijaša oko 10 posto njih su stariji od 18 godina.

A najstariji polaznik ski-škole ima 38, a najmlađi četiri godine.

Jusić je naglasio da "kada su u pitanju stariji polaznici ski- škola ove godine zabilježen je rekordan broj polaznika koji su stariji od 18 godina".

- To me posebno raduje, jer predrasuda o dobi da ljude koji su stariji ne mogu naučiti skijati je definitivno oborena i nadam se da će sve više i više biti starijih polaznika  u nastavi elementarnog skijanja- istakao je.

Naglasio je da "kada je u pitanju grupna edukacija nastave škole skijanja, a i bilo kojih drugih sportova, preporuka je da se s pet godina može početi skijati, s tim što u slučaju personalne edukacije, rada jedan na jedan ili s grupom do tri polaznika, može biti  dob i četiri godine kao polazni osnov za mogućnost edukacije".

Na olimpijskoj planini Jahorini ski- škole organiziraju hoteli ili individualni ski-učitelji a u prosjeku cijena jednog ski-sata je oko 30 KM, kazala je Feni glasnogovornica Olimpijskog centra "Jahorina" Ivana Lizdek.

Dodala je da "svi oni koji angažiraju ski- instruktora na više dana su u mogućnosti da dobiju i popust, a ukoliko s jednim učiteljem u grupi s nekoliko polaznika uči skijati također su različite cijene i formiraju se na osnovu toga kolika je grupa".

- Što se tiče ski- vrtića i škola sporta ponekad na Jahorinu dođu i grupe od 20 do 30 djece sa svojim ski-učiteljima i borave od pet do sedam dana ili prave sedmodnevne izlete, ako su u blizini, i uče skijati na stazi na baby liftu u Poljicama-dodala je Lizdek.

Naglasila je da je "od ove godine novitet na Jahorini i zabavni park Ogorjelica u okviru kojeg je uređen poligon za početnike u skijanju i instalirana pokretna traka za sve one koji žele učiti skijati a ujedno i za korisnike tubing staze".

Ne propustite