Evropljani se zabrinuli: "Zeleni" tvrde Balkanci grade previše termoelektrana i opasno proširuju rudnike!

Aktuelno
Evropljani se zabrinuli: "Zeleni" tvrde Balkanci grade previše termoelektrana i opasno proširuju rudnike!
Evropljani tvrde da do 2030. godine planiraju veliki broj termoelektrana ugasiti i preći na obnovljive izvore energije, dok se na Balkanu ponovo ulaze u termoenergiju i rudnike.

Balkanske zemlje, posebno, Bosna i Hercegovina i Srbija planiraju uložiti milijarde eura u nove termoelektrane i povećanje proizvodnje uglja, što izaziva zabrinutost zbog mogućih posljedica po okoliš, piše jutros Reuters. U Srbiji su Kinezi započeli izgradnju elektrane u blizini drugog najvećeg rudnika Kostolac u toj državi, a lobistička grupa koju finansira Evropska unija upozorava da nema adekvatnih podataka kako će te investicije u rudnike i termoelektrane utjecati na okoliš. BiH također priprema izgradnu Bloka 7 u Tuzli, a nedavno je puštena u rad Termoelektrana Starari.

Evropljani tvrde da do 2030. godine planiraju veliki broj termoelektrana ugasiti i preći na obnovljive izvore energije, dok se na Balkanu ponovo ulaze u termoenergiju i rudnike. Pippa Gallop, iz „CEE Bankwatch“ koja dobija novac od EU da prati utjecaj energetskih projekata na okoliš u jugoistočnoj Evropi kaže kako se stvari ne odvijaju u pravom smjeru.

  • Proširivanje rudnika uglja i povećanje proizvodnje nas posebno brine. Nisu urađene studije utjecaja na okoliš – kaže Gallop. Iako evropski fondovi ne žele više finansirati takve energetske projekte, Balkan pronalazi partnere u Kinezima koji pokazuju interes. Kako navodi Reuters čak 2.600 megavata je planirana instalisana snaga za nove kapacitete na Balkanu u narednoj deceniji.  

 

Ne propustite