Crveni tepih za Zvizdića: Nikolić je glavna prepreka za bolje odnose Srbije i BiH

Aktuelno
Crveni tepih za Zvizdića: Nikolić je glavna prepreka za bolje odnose Srbije i BiH
Situaciju, međutim, dodatno komplicira nesposobnost regionalnih lidera da se odmaknu od rušilačke i nazadne politike devedesetih, na šta upozorava i direktor beogradskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov

BEOGRAD, 23. januara (FENA) - Sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije predvođenih predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i premijerom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem na kojem će se razgovarati o unapređenju bilateralne saradnje počeo je u Palači Srbije u Beogradu.Posjeta dolazi u vrijeme podignutih tenzija, posebno zbog stanja u RS, sankcija Miloradu Dodiku, ali i izjava srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića o spremnosti na rat. 

Nakon ceremonije svečanog dočeka predsjedavajući Zvizdić se prvo sastao s premijerom Vučićem, dok su istovremeno održani sastanci resornih ministara i to ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s srbijanskim ministrima trgovine, turizma i telekomunikacija te privrede Rasimom Ljajićem i Goranom Kneževićem.

Upriličen je i sastanak ministra finansija i trezora Bih Vjekoslava Bevande s ministrom finansija Srbije Dušanom Vujevićem, ministara vanjskih poslova BiH Igora Crnadka s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem te ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska s  ministrom građevinarstva, prometa i infrastrukture Zoranom Mihajlovićem.

Sastanci su upriličeni kako bi se razgovaralo o poboljšanju saradnje u ovim resorima, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Analitičar Evropske inicijative za stabilnost Adnan Ćerimagić u izjavi za DW uoči sastanka smatra da aktuelni odnosi između BiH i Srbije imaju pozitivne, ali i negativne vrijednosti „od teških riječi i nadmudrivanja, prijetnji i beskrajnih rasprava o prošlosti, do poziva na istinsko pomirenje, pa čak i oživljavanje bratstva i jedinstva". On vjeruje da će u narednom periodu saradnja između dvije zemlje poprimiti konkretne oblike i potisnuti negativnu političku retoriku. „Bilo bi naivno očekivati drugačije. Interes građana BiH i Srbije sigurno nije povratak u devedesete, već mir i stvaranje uslova za snažniji društveni i privredni razvoj. Zato je važno govoriti o mjerama koje mogu poboljšati živote građana obje zemlje. Primjera je puno.  Zajednički interes je nastavak rasta trgovinske razmjene. Prošle godine ona je iznosila oko milijardu i po dolara. Najveći broj turista u Srbiji 2017. godine činili su posjetitelji iz BiH, a nastavljen je i porast broja posjetitelja iz Srbije u BiH. Obje zemlje žude za stranim investicijama. Zona slobodne trgovine (CEFTA) i olakšani promet ljudi i roba između dvije zemlje primjeri su pozitivnih političko-ekonomskih mjera. Zato bi i predstojeći razgovori trebali biti usmjereni na zajednička djelovanja kako bi se suzbili negativni, a poboljšali pozitivni trendovi“, kaže Ćerimagić za Deutsche Welle.

Situaciju, međutim, dodatno komplicira nesposobnost  regionalnih lidera da se odmaknu od rušilačke i nazadne politike devedesetih, na šta upozorava i direktor beogradskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov. „Mi sada imamo jednu šizofrenu situaciju koju karakterišu dvije politike. Jedna je regionalna politika premijera Aleksandra Vučića, a druga predsjednika Tomislava Nikolića. Premijer se barem trudio da nekim gestovima i izjavama ne komplicira odnose u regiji nego da koliko-toliko doprinese relaksaciji odnosa između Beograda i Sarajeva. Zato vjerujem da će i predstojeći susret Zvizdić-Vučić u Beogradu doprinijeti unaprijeđenju odnosa."

 "Ranije smo imali zajednički sastanak vlada Srbije i BiH, odlazak Vučića u Srebrenicu, pa potom i Vučićev uticaj na Milorada Dodika u vezi s referendumom u Republici Srpskoj (RS). Sve su to potezi koji mogu poboljšati odnose između BiH i Srbije. S druge strane, Tomislav Nikolić je i ranije davao neke izjave koje nisu baš doprinosile normalizaciji odnosa, da i ne spominjem ove posljednje iz Banjaluke sa obilježavanja dana RS-a kada je govorio da je njegov san 'ujedinjenje srpskih zemalja'. Takve tvrdnje, politike naoružavanja u regiji, ali i izjave o mogućim oružanim sukobima onespokojavajuće djeluju na građane regije", kaže Popov za Deutsche Welle. Podsjetimo, Srbiju uskoro očekuju predsjednički izbori te je neizvjesno hoće li Nikolić i dalje voditi Srbiju.

 

Ne propustite