Trump je najavio dva rata, jedan protiv ISIL-a, a drugi protiv poretka u Vašintonu: Ovaj drugi će biti mnogo teži!

Svijet
Trump je najavio dva rata, jedan protiv ISIL-a, a drugi protiv poretka u Vašintonu: Ovaj drugi će biti mnogo teži!
Trumpu neće ni izbliza biti lako da nametne svoju volju, jer država nije privatna kompanija koji je godinama vodio ovaj multimilijarder i novi stanovnik Bijele kuće

Svi predsjednici Sjedinjenih Američkih Država od Regana do danas sa dolaskom u Bijelu kuću najavljivali su reforme i tvrdili da im je status quo najveći neprijatelj, ali niti jedan poput Donalda Trumpa nije tako otvoreno najavio rat protiv vašingtonskog establišmenta, piše danas „The New York Times“. Ali, list se pita kako će, zaboga, onda predsjednik sarađivati sa takvim vlastima i poretkom u upravljanju zemljom?

Upozoravaju Trumpa da su svi njegovi prethodnici najavljivali žestoke promjene, ali su se vrlo brzo uvjeravali, na njihovu žalost ili sreću, da moraju raditi sa brojnim slojevima vlasti kako bi proveli ono što su obećali.

Trumpu neće ni izbliza biti lako da nametne svoju volju, jer država nije privatna kompanija koji je godinama vodio ovaj multimilijarder i novi stanovnik Bijele kuće. Trump je, ističu oni koji su analizirali njegovo inauguralno obraćanje, najavio dva rata - jedan protiv terorista ISIL-a, a drugi protiv vašingtonske administracije i trenutnog američkog društveno-političkog poretka. Mnogi smatraju da će mu ovaj drugi biti mnogo teži!

Trump će se suočiti i sa brojnim protivnicima ne samo iz Demokratske stranke, nego i iz vlastitih redova Republikanca, navodi The New York Times.

  • Ipak, Trump se oduvijek želio prikazati kao osoba koja postiže dogovore i dilove, a ne kao ideolog. Ostaje da se vidi hoće li kao predsjednik ostati okorjeli populist kakav je bio u prvom obraćanju – zaključuje "The New York Times" koji se tokom kampanje u više navrata žestoko usprotivio aktuelnom predsjedniku SAD. 

Ne propustite