Koje je riječi Trump izrekao, a niti jedan predsjednik prije njega ne: Šta će novi predsjednik SAD izbrisati sa lica zemlje?

Svijet
Koje je riječi Trump izrekao, a niti jedan predsjednik prije njega ne: Šta će novi predsjednik SAD izbrisati sa lica zemlje?
Siromašne majke i djeca, oronule i propale fabrike po cijeloj zemlji, obrazovni sistem koji ima novca ali mladima uskraćuje znanje, kriminal i narkomanija. Ovo američko krvoproliće prestaje upravo sada i ovdje - naglasio je Trump.

Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump poručio je američkim građanima u govoru na današnjoj inauguraciji da će oni zajedno Ameriku ponovo učiniti snažnom, bogatom, ponosnom, sigurnom i velikom. Američki mediji su već izbrojali 24 riječi koje je u svom govoru upotrijebio Trump, a koje niti jedna predsjednik prije njega nije ni spomenuo u inauguralnom govoru. Među njima s krvarenje, pokolj, ruševnost, islamski, zahrđalo, tužno, krađa, neshvaćeno, uhvaćeno u zamku, nezaustavljivo...

Dodao je da će zajedno učestvovati u naporima da ponovo izgrade svoju zemlju i odrede smjer kojim će Amerika i svijet ići u godinama koje dolaze.

Trump je istakao da se današnjom inauguracijom vlast prenosi iz Washingtona na narod SAD-a, jer je predugo mala grupa ljudi u glavnom gradu ubirala beneficije na račun naroda koji je trpio.

Naveo je da Amerikanci žele dobre škole za svoju djecu, sigurna naselja i dobra radna mjesta, što su opravdani i razumni zahtjevi, ali je za većinu američkih građana stvarnost drugačija.

- Siromašne majke i djeca, oronule i propale fabrike po cijeloj zemlji, obrazovni sistem koji ima novca ali mladima uskraćuje znanje,  kriminal i narkomanija. Ovo američko krvoproliće prestaje upravo sada i ovdje - naglasio je Trump.

Po njegovim riječima, Amerikanci su predugo razvijali stranu industriju na uštrb svoje i slabili svoju vojsku dok su branili tuđe granice, a odbijali braniti vlastite.

Trump je rekao da je američka srednja klasa uništena i njihovo bogatstvo redistribuirano širom svijeta, ali da je sve to sada stvar prošlosti.

Naglasio je da će od današnjeg dana vladati nova vizija i da će na prvom mjestu biti Amerika.

- Sve odluke vezane za trgovinu, poreze, imigraciju i vanjske poslove bit će donošene u korist američkih radnika i američkih porodica - potcrtao je Trump i dodao da moraju zaštititi svoje granice i pobrinuti se da druge zemlje ne uništavaju njihova radna mjesta.

Kazao je da će zaštita dovesti do velikog prosperiteta i snage, te da će se on boriti za američke građane i da ih nikada neće iznevjeriti.

Također, najavio je da će SAD ojačati stare saveze i stvoriti nove, kao i da će ujediniti civilizirani svijet u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma i "izbrisati ga sa lica zemlje". 

Trump je danas u Washingtonu položio svečanu zakletvu i službeno postao 45. predsjednik SAD-a.

Ne propustite