Izetbegović najavio unutrašnju reformu SDA: Ukinute sankcije Šepiću i Ahmetoviću

Bosna i Hercegovina
Izetbegović najavio unutrašnju reformu SDA: Ukinute sankcije Šepiću i Ahmetoviću
U Sarajevu održana sjednica Predsjedništva SDA na kojoj su razmatrane aktuelne teme

Predsjedništvo SDA smatra da svako ko podriva suverenitet i teritorijalni integritet BiH mora snositi sankcije, kako od strane institucija BiH tako i od strane međunarodne zajednice, saopćeno je danas.

-         Više je nego očigledno da Milorad Dodik već duži vremenski period podriva Dejtonski mirovni sporazum i dovodi u pitanje mir i stabilnost u BiH i regionu.  Takvo ponašenje se mora zaustaviti.U tom kontekstu, Predsjedništvo  SDA smatra očekivanom odluku administracije SAD o uvođenju sankcija predsjedniku Republike Srpske.

Stoga Predsjedništvo SDA smatra da je krajnje vrijeme da vladajuća stranka iz entiteta RS odustane od diskriminacije, destabilizacije sigurnosnog stanja u BiH, udara na institucije BiH, naročito na pravosudni sistem, da se opredijeli za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, poštivanje vladavine prava.

Potrebno je, kako se navodi, prestati sa temama iz prošlosti, i okrenuti se budućnosti-stabilizaciji prilika, ekonomskoj obnovi, boljem životnom standardu građana.

Predsjedništvo SDA smatra opravdanim zahtjeve Inicijative za Stolac, jer je nedemokratski i protivno svim pravilima da kandidat ključnog političkog subjekta bude skinut sa kandidatske liste. SDA će pratiti i podržati odluke Inicjative za Stolac što uključuje i mogućnost bojkota izbora.

-         Predsjedništvo SDA poziva Savez za bolju budućnost na prestanak ambivalentnog odnosa u kojem su oni i pozicija i opozicija. Naročito tražimo da se prestane sa pozivima na proteste koji bi mogli, ponovo nanijeti štetu ekonomiji, evropskom putu BiH, obeshrabriti investitore i turiste koji planiraju posjetiti i investirati  u BiH, a ohrabriti secesionističke i destruktivne snage u zemlji. Život u Federaciji BiH je težak, i ima još mnogo posla pred nama, ali Federacija je uspješniji dio BiH. Izdvajanja za boračke populacije iznose 560 miliona KM godišnje i skoro sedam puta su viša od istih u RS. Primanja uposlenika i penzionera su 20%visočija od istih u RS. Federacija je duplo manje zadužena od RS, i u Federaciji se svakog mjeseca u realnom sektoru otvara 1500 novih radnih mjesta. Neodgovorno i opasno je zaustaviti ove pozitivne trendove novim valom protesta – navedeno je.

Predsjedništvo SDA poziva koalicione partnere da svu svoju pažnju i energiju usmjere na provođenje neophodnih reformi koje će poboljšati ekonomsko-socijalnu  situaciju i životni standard građana te ubrzati evropski put BiH.

-         Pozdravljamo jučerašnje potpisivanje ugovora kojim je ozvaničen početak radova Vjetroelektrane na Podveležju. U cilju prevazilaženja problema, jačanja povjerenja i potvrde jedinstva Stranke, Predsjedništvo SDA stavlja van snage donesene odluke o sankcijama OO SDA Srebrenica i OO SDA Cazin, uz obavezu da se ubuduće obustavi javna polemika, da grupa poslanika u punom kapacitetu podrži rad Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, jedinstvo SDA, i borbu Stranke za očuvanje ustavno-pravnog poretka, teritorijalnog integriteta, vladavinu prava, ubrzanje reformskih i integracijskih procesa BiH usmjerenih ka članstvu u EU i NATO – saopćeno je.

Predsjedništvo SDA formira radnu grupa koja će rukovodstvu Stranke predložiti izmjene i dopune akata s ciljem da se:

-omogući relaksacija unutrašnjih odnosa u SDA;

-osigura široka baza i time izbor najkvalitetnijih kadrova na unutarstanačkim izborima 2019. godine i općim izborima 2018.;

-efikasno i u potpunosti spriječe negativne pojave poput gomilanja funkcija, korupcije, nepotizma i izbornih neregularnosti u budućim izbornim ciklusima unutar SDA.

U radnu grupu se imenuju: Safet Softić, Šemsudin Mehmedović, Adil Osmanović, Denis Zvizdić, Melika Mahmutbegović, Hazim Rančić i Salko Zildžić. Radnom grupom će predsjedavati Šemsudin Mehmedović i Safet Softić, koji će redovno vršiti koordinaciju i konsultacije sa Predsjednikom SDA.

Uvodi se Povjereništvo za OO SDA Srebrenica u sastavu Adil Osmanović, Šefik Džaferović, Safet Softić, Edin Ramić, Ramiz Salkić, Dževad Mahmutović, Sadik Ahmetović i šest odbornika SDA u Skupštini općine Srebrenica.

 

Ne propustite