Sarajevo - Sanirani krovovi stambenih zgrada u više naselja Novog Grada

Aktuelno
Sarajevo - Sanirani krovovi stambenih zgrada u više naselja Novog Grada
Za sanaciju oštećenih krovova i fasada na objektima kolektivnog stanovanja Općina Novi Grad Sarajevo iz prošlogodišnjeg je budžeta izdvojila 230.892 KM.

Za sanaciju oštećenih krovova i fasada na objektima kolektivnog stanovanja Općina Novi Grad Sarajevo iz prošlogodišnjeg je budžeta izdvojila 230.892 KM.

Projektom je obuhvaćeno šesnaest stambenih zgrada u naseljima Alipašino Polje, Saraj-Polje, Dobrinja, Čengić Vila, Staro Hrasno i Otoka. 

Obzirom da dotrajali i oštećeni krovovi prouzrokuju više problema u smislu prokišnjavanja, čime su vrlo često ugrožene i elektroinstalacije, a samim tim i sigurnost stanara, više sredstava izdvojeno je za tu svrhu.

Sanirani su krovovi zgrada u ulicama Trg ZAVNOBiH-a broj 17 i Semira Frašte broj 1, u B fazi Alipašinog Polja, zatim Teheranski trg broj 11 u Saraj-Polju, Ive Andrića broj 4 i Nerkeza Smailagića broj 7, u A fazi Alipašinog Polja.

Krov je urađen i na stambenim zgradama u ulicama Trg sarajevske olimpijade broj 15, Salke Nezečića broj 1 i 13 i Emila Zole broj 2 u naselju Dobrinja, kao i zgradama  u ulici Ive Andrića broj 4 i 9 na Alipašinom Polju.

Ovim programom obuhvaćeni su i stambeni objekti u ulici Gradačačka broj 54 na Čengić Vili i u ulici  Milana Preloga broj 11 u Starom Hrasnom, gdje su obnovljeni krovovi, kao i krov na zgradi kolektivnog stanovanja u Brčanskoj ulici broj 12 na Otoci.

Pored toga, sanirana je i fasada na stambenoj zgradi u ulici Senada Mandića Dende broj 7, u naselju Saraj-Polje, a u narednom periodu fasada će biti sanirana i na broju 5 te stambene zgrade.

Po sticanju povoljnijih vremenskih uvjeta bit će nastavljeni preostali radovi na sanaciji krova zgrade u ulici Rejhana Demirdžića broj 4 na Dobrinji, kao i dijela oštećene fasade zgrade u ulici Ive Andrića broj 9 na Alipašinom Polju.

Iako je održavanje zajedničkih dijelova zgrada kolektivnog stanovanja u nadležnosti etažnih vlasnika, odnosno upravitelja zgrada i nije u primarnoj nadležnosti lokalne zajednice, svake godine jedan broj krovova koji prema procjeni Službe za inspekcijske poslove predstavljaju najveću opasnost za građane ulazi u program sanacije, saopćeno je iz ove sarajevske općine.

Ne propustite