Biserko otvara oči Beogradu: Slijedi promjena politike EU i NATO, priča o Balkanu ulazi u finalnu fazu i Srbiji neće biti lako!

Aktuelno
Biserko otvara oči Beogradu: Slijedi promjena politike EU i NATO, priča o Balkanu ulazi u finalnu fazu i Srbiji neće biti lako!
Mislim da Srbiji tek predstoje pritisci zbog svih događaja posljednjih dana, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i na Kosovu. Narednih mjeseci mogu se očekivati značajniji pritisci zato što cijela priča o Balkanu ulazi u finalnu fazu - komentariše Biserko.

Predsednica Helsinškog komiteta za za ljudska prava za Srbiju Sonja Biserko je za RSE izjavila da u ovom trenutku ne može da kaže da li će Brisel slijediti Vašington u donošenju sankcija Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, ali da će uslijediti promjena politike prema Balkanu, kako bi se sačuvala stabilnost regiona.

  • Mislim da Srbiji tek predstoje pritisci zbog svih događaja posljednjih dana, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i na Kosovu. Narednih mjeseci mogu se očekivati značajniji pritisci zato što cijela priča o Balkanu ulazi u finalnu fazu - komentariše Biserko.

Na žalost, dodaje, "srpska strana očekuje da će dolaskom Trampa američka administracija prepustiti Srbiju i taj dio Zapadnog Balkana ruskoj interesnoj sferi".

  • To je bez utemeljenja, a sva politika Beograda u ovom trenutku se oslanja na kalkulaciju da će američka politika biti drugačija i da Evropska unija nije sposobna da odbrani svoje deklarirane interese na Balkanu. EU je povodom najnovijih događaja u Republici Srpskoj davala značajna saopštenja i mislim da slijedi promijenjena politika i EU i NATO saveza koja će se tek pokazati u narednim mesecima. Srbija treba da bude pripremljena za to i treba dobro da odmjeri kakve će korake preduzimati narednih nekoliko mjeseci - naglašava Biserko.

Ona kaže da je politika koju Srbija na retoričkom nivou vodi posljednjih mjeseci uznemiravajuća za region iza sve one koji su se trudili godinama da stabilizuju Zapadni Balkan.

Srbija je, smatra Biserko, slala nedovoljno određene poruke povodom sukoba na relaciji Beograd - Banjaluka da se čini da je odustala od deklarisane politike podrške integritetu BiH.

  • Sve što njeni lideri govore, pogotovo predsjednik Srbije, govore suprotno, ocijenjuje predsednica Helsinškog komiteta za Srbiju.

 

Ne propustite