Početak kraja: Dodik na crnoj listi SAD, a svi koji ga budu pomagali bit će sankcionisani!

Aktuelno
Početak kraja: Dodik na crnoj listi SAD, a svi koji ga budu pomagali bit će sankcionisani!
Ova odluka potvrđuje predanost SAD Dejtonskom mirovnom sporazumu i evropskoj perspektivi BiH – rekao je čelnik odjela za sankcije pri američkom ministarstvu finansija John E. Smith.

Američko ministarstvo finansija u čijoj je nadležnosti provođenje odluka u vezi sa sankcijama potvrdilo je večeras ono što je već poznato - da se Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zvanično je iz Vašingtona potvrđeno da se sva Dodikova imovina u SAD ili bilo gdje SAD imaju jurisdikciju zamrzava, zabranjuje mu se putovanje i zabranjuje se američkim državljanima da sarađuju sa njim..

Kako je pojašnjeno, Dodik je na crnu listu došao prvenstveno zbog odbijanja da provede odluke Ustavnog suda BiH, i pokušaja rušenja institucije koja je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i zbog prijetnje suverenintetu i integritetu države.

  • Ova odluka potvrđuje predanost SAD Dejtonskom mirovnom sporazumu i evropskoj perspektivi BiH – rekao je čelnik odjela za sankcije pri američkom ministarstvu finansija John E. Smith.

Osim toga i osobe koje budu finansijski pomagale Dodika, mogu, kako je saopćeno biti predmetom sankcija.  

Ne propustite