Izetbegović upozorovala na ono na čemu danas insistira

Aktuelno
Izetbegović upozorovala na ono na čemu danas insistira
Prije samo šest godina aktuelna direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sebija Izetbegović nije bila mišljenja da je dobro spajati Neonatološku službu na GAK-u i Neonatalnu intenzivnu njegu na Pedijatrijskoj klinici.

Prije samo šest godina aktuelna direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sebija Izetbegović nije bila mišljenja da je dobro spajati Neonatološku službu na GAK-u i Neonatalnu intenzivnu njegu na Pedijatrijskoj klinici, piše N1.

Reagirajući na izjave dr. Dragana Đokanovića, koji je napustio KCUS, o rizicima koje sa sobom nosi "stavljanje pod isti krov" neonatološke službe na GAK-u i Neonatalne intenzivne njege na Pedijatrijskoj klinici, na adresu generalne direktorice Sebije Izetbegović stiglo je pismo čelnih ljudi dr. Suade Heljić, šefice Odjeljenja I Pedijatrijske klinike 2, direktorice Discipline za ginekologiju i porodiljstvo dr. Fatime Gavrankapetavnoić-Smailbegović, šefa Pedijatrijske klinike 2 Ferihe Hadžagić-Ćatibušić i direktora Discipline za zdravlje djeteta dr. Ede Hasanbegovića koji se ne slažu sa izjavama dr. Đokanovića.

On je, naime, gostujući na N1 kazao da se već pomenutim ujedinjavanjem stvaraju pretpostavke za novu epidemiju kao što je to bio slučaj 1985. godine kada je umrlo 10 beba i kada se cijela BiH digla na noge. 

"Od sedam doktora koliko je bilo prije godinu dana na neonatološkom odjeljenju Porodilišta, ostala smo nas trojica da bi kraj 2016. dočekao samo ja. Po novoj sistematizaciji trebao sam preći na Pedijatrijsku kliniku i neonatološko odjeljenje koji bi onda pokrivalo Porodilište. Meni najviše smeta što je nemoguće kvalitetno raditi na neonatološkom odjeljenju Porodilišta. Morate uvijek imati ljekare koji svakodnevno nadziru rad, stalne promjene, svaki dan novi doktor. Nisam želio biti formalno odvojen od mjesta na kojem radim i zarađujem novac, a vidio sam da to otvara vrata mnogim problemima", kazao je doktor i objasnio o kakvim problemima se radi.

U pismu doktora sa kojim se složila i sama direktorica Izetbegović, navodi se da ovaj način organizacije poboljšava, a ne ugrožava zdravstvenu zaštitu novorođenčadi. 

"Oba segmenta zdravstvene njege novorođenčadi predstavljaju dio istog kliničkog puta pacijenta, budući da se sva ugrožena djeca rođena na GAK-u premještaju na Intenzivnu njegu Pedijatrijske klinike", stoji u pismu direktorici koje je iz KCUS-a stiglo i na našu adresu.

thumbnail-pedijatrijska-klinika-dopis-1

Također, potpisnici pisma direktorici Izetbegović navode da nigdje na svijetu ne postoji Neonatološka služba na tercijarnom nivou.

"Obje neonatološke službe se fizički nalaze pod istim krovom, s povezanošću porođajnih sala i Intenzivne njege liftom koji služi samo za transport novorođenčadi", navodi se u pismu.

Šefovi navedenih odjeljenja i pismu također navode da ujedinjavanje službi omogućuje rotaciju neonatologa i edukaciju specijalizanata.

Na Vanrednoj sjednici Kolegija Generalnog direktora Kliničkog centra u Sarajevu 17. jula 2011. godine kada je na čelu ove institucije bio dr. Faris Gavrankapetanović, a dr. Sebija Izetbegović imenovana za direktoricu Discipline za ginekologiju i porodiljstvo te šeficu Klinike za ginekologiju, između ostalog, razgovaralo se i o stavrima o kojima

U svom izglaganju na sjednici, dr. Izetbegović je navela da je dobila usmeno obećanje od Federalnog ministra zdravstva da će Disciplina za ginekologiju i porodiljstvo dobiti dva ljekara specijalista anstesteziologa i pet ljekara specijalista pedijatara-neonatologa i da se neće preuzimati neonatolozi sa Pedijatrijske klinike.

Dalje, u svom izlaganju dr. Izetbegović je skrenula pažnju na epidemiološku opasnost za novorođenčad na Klinici za ginekologiju i akušerstvo od bolesne djece sa Pedijatrijske klinike jer se zgrada ne može fizički podijeliti, a bliskost pacijenata i velikog broja posjeta pacijentima Pedijatrijske klinike otežava pravilan rad. 

Ako je suditi prema zapsniku, nno na šta danas upozorava dr. Đokanović, prije šest godina je upozoravala i sama Sebija Izetbegović. 

Ne propustite