BiH prijeti epidemija gripa

Bosna i Hercegovina
BiH prijeti epidemija gripa
Više od 20.000 građana u BiH do sada je oboljelo od gripe ili oboljenja sličnih gripi te se govori o epidemiji, a u Bolnici Brčko od juče su zabranjene posjete pacijentima upravo zbog povećanog broja oboljelih od gripe.

Više od 20.000 građana u BiH do sada je oboljelo od gripe ili oboljenja sličnih gripi te se govori o epidemiji, a u Bolnici Brčko od juče su zabranjene posjete pacijentima upravo zbog povećanog broja oboljelih od gripe. Neki pedijatri u Sarajevu kažu da su ordinacije pune zbog virusnih i bakterijskih infekcija, ali i gripe, a iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ističu da komplikacija nema. Ipak, u nadležnim entitetskim ustanovama naglašavaju da tek slijedi najveća koncentracija virusa gripe. "Gripa je već prešla određeni prag oboljelih i govori se o epidemiji. Broj oboljelih od gripe i oboljenja sličnih gripi se povećava, sa tendencijom rasta do kraja februara.

Od oktobra su u FBiH oboljele 11.382 osobe, zaključno sa 8. januarom. Ljudi se još mogu vakcinisati. Vakcinacija je najbolja prevencija. Potrebno je izbjegavati i okupljanja, ne ići na posao ako ste oboljeli. Djeca su, srećom, na raspustu", kazala je juče Maja Kojović, portparol Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Prema juče objavljenim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, zaključno sa prvom sedmicom januara prijavljena su 9.243 oboljenja slična gripi. "S obzirom na to da aktivnost virusa gripa na našem području počinje da raste u ovom periodu, sedmice sa najintenzivnijom cirkulacijom virusa gripa su sada ispred nas", saopštili su iz Instituta uz preporuku, između ostalog, da se redovno peru ruke toplom vodom i sapunom, pokrivaju usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, te često provjetravaju prostorije. Jedna od preporuka nadležnih institucija je izbjegavanje posjete pacijentima u bolnici, osim ako to nije nužno. Posjete su zabranjene u Bolnici Brčko i zabrana će trajati do kraja januara.

Na Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu, kako su juče rekli, ovakve zabrane još nema. S obzirom na to da se, prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, oboljenje najviše registruje kod djece, Enisa Mulalić, predsjednica Udruženja pedijatara Kantona Sarajevo, juče je istakla da je djeci potrebno jačati imunitet, te da je potrebno izbjegavati skupine s obzirom na to da se virus prenosi uglavnom kapljičnim putem. "Simptomi su povišena temperatura, bol u zglobovima, opšta slabost. Međutim, ako se jave pridruženi simptomi kao što su povraćanje, otežano disanje, treba se obratiti ljekaru jer može doći do upale pluća i slično", dodala je Mulalićeva.

PREPORUKE

* Redovno prati ruke toplom vodom i sapunom

* Pokrivati usta maramicom prilikom kijanja i kašljanja

* Često provjetravati prostorije

* Izbjegavati posjete pacijentima u bolnici, osim ako to nije nužno

* Izbjegavati javna okupljanja

* Jačati imunitet

Ne propustite