Novi.ba otkriva: Tajne konsultacije su u toku, ključno je pitanje šta će se dogoditi kada Dodik bude uhapšen!

Aktuelno
Novi.ba otkriva: Tajne konsultacije su u toku, ključno je pitanje šta će se dogoditi kada Dodik bude uhapšen!
Nije više pitanje da li će Dodik biti uhapšen ili procesuiran, nego samo kada će se to desiti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, već se nalazi pod sankcijama međunarodne zajednice, a njegov entitet po finansijskog blokadom, a ono što će uslijediti, kako tvrde diplomatski izvori Novi.ba direktno će pogoditi Dodika.

Naime, apsolutno je sazrelo shvatanje međunarodne zajednice da je njegovo djelovanje najveći faktor destabilizacije, ne samo u BiH već i u regionu. „Sreća“ je u tome što je Dodik nizom koraka već prekršio državne zakone te neće biti neophodno da ga smjenjuje visoki predstavnik, već će se Dodik suočiti sa snagom državnog zakona.

  • Nije više pitanje da li će Dodik biti uhapšen ili procesuiran, nego samo kada će se to desiti – rekao nam je izvor. Nakon riječi Briana Hoyt Yeea, pomoćnika državnog sekretara SAD da će Vašington pomoći da se procesuiraju oni koji rade protiv zakona BiH, jasno je da niz istrgaa koje se protiv Dodika vode u Tužilaštvu BiH mora rezultirati njegovim hapšenjem i, nakon toga, uklanjanjem s pozicije.

To bi se, kako saznajemo, dogodilo i ranie da Ustav manjeg bh. entiteta nije dao ogromne ovlasti predsjedniku RS, pa čak i u slučaju njegove onemogućenosti da obavlja tu funkciju.

  • Postoji određena zabrinutost šta će se dogoditi kada se Dodik suoči sa zakonom. Razmatatraju se mogući scenariji i posljedice po državu. Neke države su izrazile bojazan da bi se svi predstavnici RS mogli povući iz institucija. Narodski rečeno „niko ne želi da bude skuplja pita nego tepsija“. Pitanje je kako će reagirati politički predstavnici RS kada Dodik bude iza rešetaka. Po ustavu RS ukoliko je Dodik spriječen da obavlja funkciju on odlučuje o tome ko ga mijenja, što otežava cijelu situaciju – pojasnio nam je međunarodni izvor.

U toku su stoga, vrlo tajne konsultacije sa srpskim funkcionerima bliskim Dodiku, koje bi on mogao imati u vidu kad bude odlučivao ko će ga mijenjati, a kako bi se osiguralo da njegovo hapšenje ne izazove dodatnu krizu. Beograd je, kako saznajemo, vrlo raspoložen da Dodikovo hapšenje, koje je već jednom bilo zakazano, hladno ignorira.

  • Više je kandidata u opciji za moguće nasljednike. Nedeljko Čubrilović, aktuelni predsjednik Narodne skupštine RS je vrlo staložen političar koji bi mogao spriječiti eskalaciju i po funkciji on je najbliži tome da kada Dodik bude uhapšen preuzme vlast. Ali, vrlo je neizvjesno da li bi Dodik to htio, te je moguće da on imenuje nekog od tvrdolinijaša u svojoj ili nekoj drugoj stranci – kaže naš izvor.

Ono što je apsolutno jasno, opsežna operacija izolacije Dodika je odavno započela, a sada je ušla fazu njegovog zakonitog sancioniranja, zbog očitog kršenja zakona i Dejtona, a s ciljem izvlačenja BiH i cijelog regiona iz pozicije taoca Dodikove želje da po svaku cijenu zadrži vlast.

  • Međunarodna zajednica je odavno mogla smijeniti Dodika, ali je neophodno da se sama BiH izbori sa ovime, jer tako pokazuje da je zrela i da može funkcionirati. Mnogo će biti jača poruka i srpskom narodu kojeg Dodik sada samo uznemiravama raspirujući snove o samostalnoj RS, da od toga nema ništa kada predsjednik RS bude iza rešetaka državnog zatvora – pojašnjeno je za Novi.ba pod uvjetom anonimnosti.  

Ne propustite