Europa uzvraća Trumpu za komentare da je NATO ‘zastarjela organizacija’

Svijet
Europa uzvraća Trumpu za komentare da je NATO ‘zastarjela organizacija’
Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je oštro odgovorila na komentare novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što je nazvao NATO savez "zastarjelim" i kritizirao politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama od njemačke kancelarke

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je oštro odgovorila na komentare novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što je nazvao NATO savez "zastarjelim" i kritizirao politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama od njemačke kancelarke, prenosi AFP.

U žustrom intervjuu koji je dao za dvoje europskih novina, Trump je uputio niz verbalnih napada prema Europi, pozdravljajući odluku Velike Britanije da napusti Europsku uniju i dodavši da će još nekoliko zemalja napustiti blok.

Uz strah koji raste u Europi zbog sumnji u predanost Trumpa  transatlantskom savezu i naznaka da će se on okrenuti prema Rusiji, Merkel je upozorila da Europa sada mora preuzeti odgovornost za samu sebe.

-Mi Europljani držimo našu sudbinu u sopstvenim rukama - rekla je Merkel novinarima u Berlinu kada su je pitali da komentira Trumpove kritike, dodavši da će raditi na tome da EU jača svoju ekonomiju i da ustraje u borbi protiv terorizma.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da je Europa zapanjena Trumpovim komentarima o NATO-u, samo pet dana uoči inauguracije ovog milijardera i biznismena za budućeg predsjednika SAD-a.

Ne propustite