Direktorica i ljekari KCUS-a se žale na mobing nakon što je u javnosti objavljena vijest o smrti dvoje djece

Bosna i Hercegovina
Direktorica i ljekari KCUS-a se žale na mobing nakon što je u javnosti objavljena vijest o smrti dvoje djece
Nakon što je u javnost dospjela informacija o smrti novorođenčeta i dječaka od tri godine na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo, generalna direktorica Sebija Izetbegović i osam uposlenika uputilo je saopćenje u kojem ističu da su izloženi pritisku i mobingu, te da su bolesnici ugroženi jer su ljekarima za rad potrebni mir i psihička stabilnost. Informacije o smrtnim slučajevima djece demantuju nazivajući ih netačnim i neutemeljenim.

Nakon što je u javnost dospjela informacija o smrti novorođenčeta i dječaka od tri godine na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo, generalna direktorica Sebija Izetbegović i osam uposlenika uputilo je saopćenje u kojem ističu da su izloženi pritisku i mobingu, te da su bolesnici ugroženi jer su ljekarima za rad potrebni mir i psihička stabilnost.
Informacije o smrtnim slučajevima djece demantuju nazivajući ih netačnim i neutemeljenim. 

"Jedino dijete koje je bilo hospitalizirano na Disciplini za zdravlje djeteta je dječak u dobi od 3 godine koji je primljen 5. januara u izuzetno teškom zdravstvenom stanju zbog respiratornih tegoba, visoke temperature i osipa po koži. Pregledan je u prijemnoj ambulanti Klinike u 20.20 sati, te upućen na Kliniku za infektivne bolesti KUCS-a zbog sumnje na morbile. Na Infektivnoj klinici mu je data infuzija i antibiotik intravenski i dijete je vraćeno na Disciplinu za zdravlje djeteta. Dijete je i pored svih poduzetih mjera intubacije i mehaničke ventilacije na Intenzivnoj njezi preminulo 6. januara u 12.30 sati, 15 sati nakon prijema. Predloženu obdukciju djeteta roditelji su odbili", stoji u dopisu koji su generalnoj direktorici uputili šefica Pedijatrijske klinike 1 Danka Miličić-Pokrajac, šefica Pedijatrijske klinike 2 Feriha Hadžagić-Ćatibušić i direktor Discipline za zdravlje djeteta Edo Hasanbegović.

 Ljekari su naveli da su iznenađeni činjenicom da se njihov rad i stručnost dovode u pitanje. 

"Na Ginekološko-akušersku kliniku 12. januara je primljena trudnica sa rizičnom trudnoćom, koja je veći dio trudnoće bila pod internističkim nadzorom, te je koristila terapiju za regulaciju povišenog krvnog pritiska. Došlo je do komplikacije abrupcije posteljice (prijevremeno odvajanje posteljice od zida materice), koja je nažalost rezultirala smrću fetusa. Procjenjuje se da nastaje u jednom od 200 porođaja. Treba napomenuti da abrupcija posteljice životno ugrožava stanje i fetusa i majke, nastaje naglo, bez prethodnih klinički primijetnih znakova. Primarni uzrok abrupcije još nije poznat, a u najčešćem broju slučajeva (više od 50 posto) povezana je s povišenim krvnim pritiskom, kao što je bio slučaj i kod ove trudnice. U interesu majke hitno je urađen carski rez, te su na taj način spriječene dalje komplikacije, čak i mogući smrtni ishod porodilje", stoji u dopisu koje su Sebiji Izetbegović uputili šef Klinike za ginekologiju Nedžad Nakaš, šef Klinike za porodiljstvo Mohammad Abou El-Ardat, direktorica Discipline za ginokologiju i porodiljstvo Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović i direktor Discipline za zdravlje djeteta Edo Hasanbegović.


 

Ne propustite