Slavoj Žižek: Mogao bih da se ubijem, ali imam da završim jedan tekst

Aktuelno
Slavoj Žižek: Mogao bih da se ubijem, ali imam da završim jedan tekst
Kontroverzni slovenački filozof o tome kako je to biti loš otac, agresiji koja se u njemu budi i tome kako mu je pisanje spasilo život.

Kontroverzni slovenački filozof o tome kako je to biti loš otac, agresiji koja se u njemu budi i tome kako mu je pisanje spasilo život...

Svi smo mi u osnovi zli, egoistični, odvratni. Pogledajmo, recimo, primjer mučenja. Ja sam realista. Da imam kćerku i da je neko otme, i ja uhvatim prijatelja tog kidnapera, ne bih se mogao zakleti da ga ne bih zlostavljao.

Kako prolazi vrijeme, tako postajem sve agresivniji. Neki kažu da sam postao desničar, što nije tačno. Po pitanju izbjeglica, mislim da ne bi trebalo da imamo taj zaštitnički stav: "Oni su topli ljudi." Ne, među njima ima i ubica, kao što ima i među nama. Liberalna ljevica zabranjuje pisanje bilo čega lošeg o izbjeglicama, što dovodi do toga da ispada da jedino desničari imaju pravo glasa po tom pitanju.

Nisam dobar otac. Kad je moj sin imao 14 godina, bio sam ljut na njega i iskoristio sam jednu vulgarnu psovku: "Jebo ti pas mater." On je odgovorio: "To se već dogodilo prije 15 godina. Tako sam se rodio."

Prijatelji me zovu Fidel. Ne zbog politike, već zato što pričam previše. Jednom sam posjetio Kubu i na televiziji je prikazan Fidel Kastro kako ulazi na neki skup i okupljenima se obraća riječima: "Drugarice i drugovi, samo pet minuta da kažem nekoliko stvari." Otišao sam na spavanje, probudio se pet sati kasnije, a on je još uvijek pričao.

Mrzim političku korektnost. Sa crncima, za razliku od politički korektnih bijelih momaka, ja uspijevam da uspostavim pravi kontakt. Kako? Kroz masne viceve i šale o seksu. Kad posjetite neku stranu zemlju, kako da uspostavite zaista prijateljske odnose s ljudima? Tako što ćete razmijeniti male sočne priče.

Ne mogu da imam seks za jednu noć. U Ljubljani tačno možete da pogodite s kojim ženama sam spavao. Sa svima sam se oženio.

Bilo bi strava da kažem da volim terorističku organizaciju IS. Ali pogledajte samo njihovu mrežu i način rada. Postoji emancipacijska podzemna tendencija u islamu - jedan divni muslimanski istoričar razvio je teoriju da je Toma Akvinski pogrešno tumačio Aristotela pod uticajem islamskih pjesnika, što je otvorilo put za razvoj modernosti, gay prava i slično.

 Roditelji mi nisu bili strogi, ali su bili zaštitnički nastrojeni. Nisam ih volio. Oboje su umrli u bolnici tokom noći, a kad su mi to javili telefonom sljedećeg jutra, ja sam već sjedio za kompjuterom i radio. Upitao sam se: "Da li sam uradio sve što sam mogao? Jesam, OK, hvala." Bio sam potpuno hladan - nešto jednostavno tu nije štimalo. Nisam ponosan zbog toga.

Pisanje mi je spasilo život. Prije nekoliko godina, zbog privatnih problema, razmišljao sam o samoubistvu nekoliko sedmica. Rekao sam sebi: "Mogao bih da se ubijem, ali imam da završim jedan tekst. Prvo ću ga završiti, onda ću se ubiti." Zatim se tu pojavio još jedan tekst, pa još jedan - i evo, još uvijek sam tu s vama.

(Newsweek)

Ne propustite