Dačić: Sačuvati mir i stabilnost u regionu

Region
Dačić: Sačuvati mir i stabilnost u regionu
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija u ovoj godini ima cilj da stiče nove prijatelje, a da ne izgubi nijednog starog, da jača veze i prijateljstvo među narodima, da sačuva mir i stabilnost u regionu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija u ovoj godini ima cilj da stiče nove prijatelje, a da ne izgubi nijednog starog, da jača veze i prijateljstvo među narodima, da sačuva mir i stabilnost u regionu.
"Poruka je da ove godine bude što manje protesta koje upućujemo jedni drugima, a što više lijepih događaja, dobre saradnje i zajedničkih interesa", rekao je Dačić na novogodišnjem prijemu, organizovanom u zgradi Ministarstva spoljnih poslova Srbije za diplomatski kor i medije.

On je istakao da je Srbija posebnu pažnju posvetila očuvanju regionalne stabilnosti i ublažavanju posljedica migrantske krize, što će, nažalost, biti neki od izazova sa kojima će se suočavati i u ovoj godini.

Kada je riječ o regionalnoj saradnji, on je istakao doprinos Srbije u pokretanju i realizaciji konkretnih projekata i aktivnosti u okviru Berlinskog procesa, kao političkog okvira podrške zapadnom Balkanu.

Dačić je istakao da se Srbije prošle godine suočavala sa izazovima i da je u novu godinu ušla sa novim iskustvima, te da je pokazala iskrenu posvećenost svom najvažnijem spoljnopolitičkom cilju, a to je punopravno članstvo u EU.

"Mislim da sa razlogom očekujemo da u 2017. godini otvorimo više pregovaračkih poglavlja, nego u prethodnoj", rekao je Dačić, napominjući da je Srbija u prošloj godini otvorila četiri pregovaračka poglavlja.

On je dodao da će u 2017. godini Srbija nastaviti da se bori za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i da nikada nije, niti će bježati od dijaloga sa bilo kim, pa ni sa predstavnicima Prištine.

Dačić je naveo da je Srbija u više navrata pokazala i dobru volju i spremnost da ispuni obaveze iz /briselskog/ dijaloga i da jednaku posvećenost i spremnost očekuje i od druge strane, ali da, nažalost, u praksi to često nije bio slučaj.

"Izbjegavanjem ispunjenja dogovorenog, jednostranim potezima, govorom mržnje i demonstracijom sile sasvim sigurno nećemo ostvariti napredak. Baš kao ni prijetnjama ugrožavanja bezbjednosti diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u inostranstvu, sa kakvim se suočavamo ovih dana", rekao je Dačić.

On je naglasio da će jedan od prioriteta njegovog ministarstva biti uspostavljanje pravnog okvira i strukture za ekonomsku diplomatiju.

"Cilj nam je da stvorimo mrežu koja, bar u ovoj fazi, neće biti široka, ali će biti efikasna, prilagođena zahtjevima vremena i koja će koristiti najbolja iskustva drugih evropskih i svjetskih diplomatija", rekao je on.

Dačić je naveo da je prošle godine imao 131 susret sa međunarodnim zvaničnicima, od čega više od 90 u inostranstvu.

Prijemu je prisustvovao i ambasador BiH u Beogradu Lazar Mirkić.


 

Ne propustite