Ljajić: Bograd želi sudski epilog za Haradinaja, a ne politizaciju

Region
Ljajić: Bograd želi sudski epilog za Haradinaja, a ne politizaciju
Potredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je da nije optimističan kada je riječ o slučaju Ramuša Haradinaja, o čijem izručenju Srbiji odlučuju francuski sudski organi. "Plašim se, imajući u vidu iskustvo i praksu, da ne treba da budemo optimistični", rekao je Ljajić za RTS.

Potredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je da nije optimističan kada je riječ o slučaju Ramuša Haradinaja, o čijem izručenju Srbiji odlučuju francuski sudski organi.
"Plašim se, imajući u vidu iskustvo i praksu, da ne treba da budemo optimistični", rekao je Ljajić za RTS.

On je naveo da Srbija u slučaju Haradinaja želi sudski epilog, a ne politizaciju i da se nada da će se francuski sud rukovoditi pravnim argumentima prilikom donošenja odluke o izručenju.

"Postoje svjedoci, ljudi su ubijeni, želimo sudski epilog, a ne politizaciju", rekao je Ljajić.

On smatra da se posljednjih dana pokazuje da je argument politike jači od argumenta prava.

"Čuli smo i argumente iz Prištine i argumente odbrane Haradinaja. Nema priče o žrtvama, zločinima, porodicama, samo čisto politički argumenti", napomenuo je Ljajić.

Sud u francuskom gradu Kolmar donio je u četvrtak, 12. januara, odluku da Haradinaj na slobodi sačeka ishod zahtjeva Srbije o njegovom izručenju.

Njemu je oduzet pasoš i ima obavezu da se dva puta sedmično javlja policiji.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine tereti Haradinaja da je odgovoran kao naredbodavac, ali i kao neposredni počinilac 63 ubistva.

Haradinaj je uhapšen 4. januara u Francuskoj po potjernici Srbije i bio mu je određen pritvor dok Srbija ne dostavi zahtjev za izručenje.


 

Ne propustite