Proširenje pristanišne zgrade i drugih kapaciteta sarajevskog aerodroma

Bosna i Hercegovina
Proširenje pristanišne zgrade i drugih kapaciteta sarajevskog aerodroma
Proširenje treba da osigura dodatnih oko 9.000 m² prostora na četiri etaže, i to suteren, prizemlje i dva sprata.

Proširenje pristanišne zgrade Terminala B predstavlja prioritetni strateški projekt za Međunarodni aerodrom Sarajevo (MAS) u 2017. godini, budući da postojeća infrastruktura uskoro neće moći zadovoljiti potrebe putnika i prometa, potvrđeno je Feni iz tog preduzeća.
Pojašnjavaju da je terminal B dimenzioniran za procesuiranje milion putnika, a tendencija rasta broja putnika očekuje se i u narednoj godini, posebno zbog uvođenja novih linija koje se očekuju već od proljeća 2017.

Pristanišna zgrada Terminala B je objekt kroz koji se vrši prihvat i otprema aviona, putnika, prtljaga, pošte i robe, dakle radi se o jedanom od najznačajnijih objekata na MAS-u koji svojim resursima osigurava izvršavanje aviooperacija.

Riječ je o izuzetno kompleksnom i izazovnom projektu, posebno uzimajući u obzir da izvođenje radova na proširenju pristanišne zgrade ne smije utjecati na redovno obavljanje avio-operacija.

Proširenje treba da osigura dodatnih oko 9.000 m² prostora na četiri etaže, i to suteren, prizemlje i dva sprata.

Planirano je proširenje i povećanje svih kapaciteta, kako prostornih tako i tehnoloških za potrebe: registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške i sanitarne kontrole na dolasku i u odlasku, čekaone za ukrcavanje putnika, hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaone za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i drugih pratećih službi.

Osim proširenja zgrade Terminala, saniranje aerodromske piste je također projekt koji će MAS pokrenuti uskoro.

Navode da je današnja pista posljednji put rekonstruisana 1998., pa iako postoje procjene da je vijek trajanja 20 godina, ti rokovi ipak predstavljaju samo smjernice.

U prioritetnom planu je i proširenje platforme za parkiranje aviona, čime će biti osigurana tri dodatna parking mjesta za velike avione, a radi zadovoljenja svih putnika planirana je i izgradnja ekskluzivnog VIP salona.

Također, s obzirom na sve veći obim izvoza s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, planirana je i izgradnja montažno-demontažne rashladne komore, koja će služiti za procesuiranje izvoza svježeg mesa i pošiljki velikih gabarita.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo precizirali su da je u protekoj godini zabilježeno je nekoliko rekorda - 838.966 opsluženih putnika, najveći je broj putnika u jednoj godini, što je za 8,5 posto više u odnosu na 2015.

Osim toga, u julu je kroz sarajevski aerodrom prošao 109.141 putnik, odnosno 22,2 posto više u odnosu na isti mjesec 2015. godine, što predstavlja najveći procentualni rast u istoriji tog aerodroma.

Ističu da je, za razliku od prijašnjih godina kada su bilježeni dugi periodi otkazanih letova zbog magli pa je tako samo u decembru 2015. bilo otkazano 413 letova, a u decembru 2016. zbog magle bilo otkazano tek 15 letova.

 

 

Ne propustite