Kineski mediji tvrde da bi SAD morale 'započeti rat' da bi Kini blokirale pristup otocima u Južnokineskom moru

Svijet
 Kineski mediji tvrde da bi SAD morale 'započeti rat' da bi Kini blokirale pristup otocima u Južnokineskom moru
Sjedinjene Američke Države morale bi 'započeti rat' da bi Kini blokirale pristup otocima u Južnokineskom moru piše utjecajni kineski tabloid pod vodstvom države, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države morale bi 'započeti rat' da bi Kini blokirale pristup otocima u Južnokineskom moru piše utjecajni kineski tabloid pod vodstvom države, prenosi Reuters. Ovi medijski napisi dolaze nakon što je američki kandidat za državnog tajnika Rex Tillerson sugerirao takvu strategiju u srijedu. Tillerson je na saslušanju ispred senatskog Odbora za vanjsku politiku rekao da želi Kini poslati poruku da se njima 'neće dozvoliti pristup' spornim otocima u Južnokineskom moru. Nije dodatno pojasnio kako će se ta poruka poslati.

Global Times je u svojem uvodnom članku engleskog izdanja napisao da bi SAD u Južnokineskom moru morao 'započeti rat velikog obujma' kako bi Kini onemogućio pristup otocima. Novine Global Times, poznate po svojim oštrim, napadnim i nacionalističkim uvodnim člancima, izdaje glavni medij Komunističke partije, međutim ne zrcali kinesku politiku.

'Tillerson bi morao ponoviti gradivo o strategijama nuklearnih snaga ako želi natjerati veliku nuklearnu snagu da se povuče iz svojeg teritorija', dodao je Global Times.

U članku također piše da je Tillerson kandidat za Trumpov kabinet na čije će imenovanje Kongres najvjerojatnije uložiti veto. 'Sumnja se da se tom izjavom htio dodvoriti Senatu kako bi povećao svoje šanse za imenovanje.'

Global Times navodi da postoji i pravna pitanja oko blokiranja pristupa otočju te postavlja pitanje hoće li ta blokada značiti da ni Vijetnam ni Filipini ne smiju pristupiti otocima.

Kineske državne novine China Daily piše da će se Kina i SAD naći 'na putanji prema razornom sukobu', dodaje The Guardian. 'Tillersonove izjave ne treba shvaćati ozbiljno jer su kombinacija naivnosti, kratkovidnosti, staromodnih predrasuda i nerealnih političkih fantazija. Kada bi se na temelju njih donosile odluke dogodila bi se katastrofa.'

Službeni odgovor iz Kine bio je puno odmjereniji od članaka u kineskim medijima. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lu Kang rekao je da se američko-kineski odnosi temelje na 'nesukobljavanju, izostanku konflikta, zajedničkoj koristi i suradnji gdje obje strane pobjeđuju', rekao je Kang.

Oba su medija odbacila nedavne izjave Donalda Trumpa i članova njegovog time, rekavši da će pričekati da prisegne prije nego što počnu njegove riječi izjednačavati s politikom SAD-a.

Kina polaže pravo na većinu Južnokineskog mora kroz koje na brodovima na godinu prolazi 5 bilijuna dolara vrijedna roba. Susjedne države Bruneji, Malezija, Tajvan i Vijetnam također polažu pravo na Južnokinesko more.

SAD je prethodno od Kine tražio da poštuje nalaze arbitražnog suda u Den Haagu koji je presudio u korist Filipina, odbijajući kinesko pravo na taj strateško važan morski prolaz.

Ne propustite