Slovenci prijete da će Hrvatima uništiti sezonu

Region
Slovenci prijete da će Hrvatima uništiti sezonu
Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec kaže da bi Slovenija mogla da sabotira hrvatsku turističku sezonu ako Hrvatska odbije sud o Piranskom zalivu.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec kaže da bi Slovenija mogla da sabotira hrvatsku turističku sezonu ako Hrvatska odbije sud o Piranskom zalivu.

Gostujući u emisiji slovenačke televizije Siti, Erjavec je na pitanje šta će se dogoditi u slučaju da odluka arbitražnog suda o granici sa Hrvatskom stigne uoči turističke sezone i navale Slovenaca na hrvatsku obalu, rekao: “To će sigurno više naškoditi Hrvatskoj.

Mislim na one koji će iz Austrije i Njemačke preko Slovenije putovati u Hrvatsku. Ako to pitanje još bude otvoreno i ako arbitražna odluka ne bude implementirana, biće teškoća i već sam rekao da se ta stvar neće lako riješiti”. Kako je prenio riječki Novi list, Erjavec je “očigledno smislio neki plan kako bi njemačkim i austrijskim turistima sabotirao put kroz Sloveniju na putu za Hrvatsku”. Ova skandalozna i nediplomatska najava slovenačkog ministra, piše ovaj riječki dnevnik, najavljuje skoru eskalaciju slovenačko-hrvatskog spora oko sudbine arbitraže i odluke arbitražnog suda, koja se očekuje ove godine.

Slovenačka politika očekivala je da je promjenom vlade u Zagrebu postojala šansa za promjenu odluke o odustajanju od arbitraže i za vraćanje Hrvatske u taj postupak, ali su se ta očekivanja izjalovila nakon što je nova vlada u Zagrebu jasno dala do znanja da je za nju arbitražni sporazum mrtav. Hrvatska je Sloveniji ponudila još jedan pokušaj bilateralnog rješavanja spora, što Ljubljana, kako se navodi, očekivano, nije prihvatila, podsjećajući da je arbitraža jedini način da se riješi spor koji dvije države bilateralnim pregovorima nisu uspjele da riješe u posljednjih 25 godina.

Novonastala situacija prisilila je slovenačku diplomatiju na promjenu strategije u pokušaju spasavanja kompromitovanog arbitražnog postupka, piše list i dodaje da se ta strategija sada svodi na lobiranje kod članica Evropske unije kako bi Unija izvršila presudan pritisak na Hrvatsku. Erjavec, naime, smatra da bi Unija u ovom slučaju morala djelovati kako bi Hrvatska promijenila svoj stav, slično kao što se to dogodilo u slučaju kada je Zagreb povukao rezerve u pogledu nekih poglavlja u pregovorima Srbije s Evropskom unijom.

“Očekujem da će se nešto slično događati i kad bude trebalo primijeniti arbitražnu presudu”, rekao je Erjavec. Novi list piše i da hrvatski ministar turizma Gari Kapeli nije želio da komentariše izjavu šefa slovenačke diplomatije. Erjavec otkriva da je vlada u Ljubljani naložila svim državnim telima da se pripreme za implementaciju arbitražne presude i izvršavanje suverenih prava na mjestima za koja se presudom utvrdi da su slovenačka. “To bi, dakako, lako moglo dovesti do novih 'bliskih susreta' i incidenata između slovenačke i hrvatske policije na spornom morskom području u Piranskom zalivu, s obzirom na to da Hrvatska neće priznati arbitražnu odluku”, piše Novi list.

 

Ne propustite