Jedino reakcija Tužilaštva BiH može spasiti mir u BiH

Aktuelno
Jedino reakcija Tužilaštva BiH može spasiti mir u BiH
“Mladen Ivanić, Milorad Dodik, Dragan Čović i Tomislav Nikolić su 9. januara svjesno učestvovali u rasturanju Oružanih snaga BiH i stavljanju kadra iz RS u istim pod isključivu komandu Mladena Ivanića. Izvođenje vojske na ulice Banja Luke bez odluke Predsjedništva BiH je teško krivično djelo i Tužilaštvo BiH ima istorijsku odgovornost na sebi da kazni odgovorne ili podijeli odgovornost za posljedice.

Predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović istakao je da su Mladen Ivanić, Milorad Dodik, Dragan Čović i Tomislav Nikolić 9. januara svjesno učestvovali u rasturanju Oružanih snaga BiH i stavljanju kadra iz RS u istim pod isključivu komandu Mladena Ivanića.

"Izvođenje vojske na ulice Banja Luke bez odluke Predsjedništva BiH je teško krivično djelo i Tužilaštvo BiH ima istorijsku odgovornost na sebi da kazni odgovorne ili podijeli odgovornost za posljedice", naveo je Bajrović.

Dodaje da su Ivanić, Dodik i Čović nesumnjivo krenuli u rušenje Ustava BiH i stvaranje novih vojno-političkih činjenica na terenu jer smatraju da političko Sarajevo neće imati efikasan odgovor osim jalovog prizivanja nepostojeće međunarodne zajednice, te da je očito da su u pravu jer je odgovor SDA, koja jedina ima mandat i moć da spriječi komadanje zemlje, opšta konfuzija i nojevsko zabijanje glave u pijesak.

"Jučer smo i službeno dobili potvrdu predstavnika NATO pakta da oni neće uraditi ama baš ništa da sankcionišu odgovorne, iako bi to prema Aneksu 1A Dejtonskog mirovnog sporazuma morali uraditi. NATO je svu odgovornost prebacio na domaće institucije, tačnije Tužilaštvo BiH. Zaključak koji se odavno sam nameće jeste da je vrijeme da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke i da je svako čekanje samo davanje vremena neprijateljima BiH da rade na njenom čerečenju", dodao je predsjednik GS-a.

Naveo je da odgovorni u Tužilaštvu BiH moraju biti svjesni da je raspad komandnog lanca OS BiH direktni rezultat pasivnosti domaćih institucija tokom provođenja neustavnog i nelegalnog referenduma u RS u septembru 2016.

"Ukoliko opet izostane reakcija Tužilaštva, onda možemo i službeno reći da je proces raspada BiH započet i da se slobodno može smatrati da je mir na Balkanu narušen jer mirni raspad BiH nije moguć. Konačno, smatram da je ogromna odgovornost za očuvanje mira i na opoziciji u RS, primarno novom rukovodstvu SDS. Oni moraju imati dovoljno hrabrosti da kažu srpskom narodu u RS da ga Ivanić i Dodik vode u nove oružane sukobe. Sličnu ulogu ima i Aleksandar Vučić koji građanima Srbije mora otvoreno reći posljedice projekta čerečenja Bosne koji u njihovo ime podržava dio vlasti u Srbiji predvođen Tomislavom Nikolićem", naveo je Reuf Bajrović.

Ne propustite