Francisko Parodi: BiH nije ispunila uvjete, ugrožena je i druga tranša kredita!

Biznis
Francisko Parodi: BiH nije ispunila uvjete, ugrožena je i druga tranša kredita!
Kašnjenje vlasti u BiH u ispunjavanju definisanih mjera prolongiraće isplatu druge tranše iz proširenog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, izjavio je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.

Kašnjenje vlasti u BiH u ispunjavanju definisanih mjera prolongiraće isplatu druge tranše iz proširenog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavio je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.

On je naveo da druga tranša treba da iznosi oko 155 miliona KM, te da po uhodanom ključu dvije trećine novca pripadaju Federaciji BiH /FBiH/, a jedna trećina Republici Srpskoj.
 
Parodi je za "Glas Srpske" rekao da će MMF preporučiti zaključenje prvog pregleda u vezi sa proširenim aranžmanom onda kada vlasti realizuju niz mjera koje su dogovorene u novembru prošle godine. Iako nema roka za zaključenje prvog pregleda, Parodi navodi da je u interesu vlasti BiH da to bude učinjeno što prije, jer kašnjenje u primjeni mjera dovodi do prolongiranja u isplati druge tranše.
 
Ključni uvjet na kojem MMF insistira za nastavak kreditnog aranžmana i dalje ostaje povećanje akciza na naftne derivate, na šta se BiH obvezala Pismom namjere. 
 
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na posljednjoj sjednici održanoj u protekloj godini nije postigao dogovor o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, a gIavni spor na sjednici nastao je zbog protivljenja predstavnika RS-a da se precizno dogovori omjer raspodjele prihoda koji će se ostvarivat povećanjem akciza na naftu, na čemu su predstavnici Federacije BiH uporno insistirali.
 
Predstavnici RS-a smatraju da se prihodi od akciza trebaju dijeliti na isti način kako se dijele prihodi od PDV-a, no predstavnici Federacije BiH iznijeli su podatak prema kojem je potrošnja naftnih derivata u RS-u oko 28 posto a u Federciji BiH 72 posto, te bi u skladu s tom proporcijom trebalo dijeliti i prihode od akciza, uz mogućnost stalnih korekcija na kraju svakog mjeseca, u skladu s realnom potrošnjom naftnih derivata u dva entiteta.
 
No, predstavnici RS-a zastupali su stajalište da se prihodi od akciza trebaju dijeliti fiksno, po principu 2/3 Federaciji BiH a 1/3 Republici Srpskoj, jer procjenjuju da bi na taj način dobili znatno više sredstava nego im realno pripada.

Ne propustite