Grabar-Kitarović: RS treba vratiti na zemlju, taj entitet nije nastao 9. januara

Aktuelno
Grabar-Kitarović: RS treba vratiti na zemlju, taj entitet nije nastao 9. januara
Priča o Danu RS-a ne samo da je veliki falsifikat nego je provokacija i mit koji se stvara, smatra predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Priča o Danu RS-a ne samo da je veliki falsifikat nego je provokacija i mit koji se stvara, smatra predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je da se bh. entitet Republika Srpska ponaša kao zasebni identitet i gotovo kao samostalna država.

"Mislim da ih treba polako vratiti na zemlju", kaže Grabar-Kitarović.

U intervjuu koji je za Hrvatsku televiziju dala nakon povratka iz SAD-a, ona je naglasila kako Republika Srpska nije nastala 9. januara, nego temeljem Dejtonskog ugovora.

"Cijela priča o tom datumu ne samo da je veliki falsifikat nego je opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara", smatra ona.

Podsjetila je i kako je predsjednik Republike Srpske najavio referendume koji bi mogli dalje destabilizirati BiH.

"Međunarodna zajednica je reagirala, ali ne dovoljno čvrsto i tu su moji napori u međunarodnoj zajednici da se obrati pozornost na BiH. Treba se napraviti nešto dobro, unaprijed spriječiti potencijalne sukobe bilo kakvih razmjera", rekla je Grabar-Kitarović, a prenosi Aljazeera Balkans.

Komentirajući i oštre napade koje je doživjela iz Sarajeva čim je spomenula sigurnosne prijetnje iz nekih dijelova BiH, ponovila je da je stabilnost BiH iznimno važna za Hrvatsku.

"Postoji problem radikalizacije određenih struktura društva, tome sam i sama svjedočila. Znam da je toga svjesna i sama Islamska zajednica u BiH. Trude se izolirati radikale, država pokušava riješiti i pitanje odlaska na bojišta, no mislim da nedostaju dugoročni planovi deradikalizacije. Država može i treba tražiti pomoć Islamske zajednice u Hrvatskoj koja se tako dobro uspijeva odmaknuti od bilo kakvih radikalnih pokušaja", kazala je Grabar-Kitarović.

Bosni i Hercegovini, istaknula je, želi sve najbolje, a posebno će se zalagati za konstitutivno pravo hrvatskog naroda koji se danas osjeća ugroženim.

"Stoga im treba pružiti potporu i osnažiti ih", dodala je Grabar-Kitarović.

Odbacila je i optužbe za fašizam u Hrvatskoj koje stižu iz Srbije i kazala da u Hrvatskom saboru nema ni jedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku.

"Za razliku od toga u srbijanskom parlamentu imamo 21 zastupnika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsjednik Tomislav Nikolić na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem", primijetila je Grabar-Kitarović.

Po njenom stajalištu, Hrvatska u Srbiji želi imati političkog partnera s kojim ćemo rješavati otvorena pitanja, a do teških pitanja još nisu ni došli.

"No, Srbija treba promijeniti svoju retoriku jer nikome ne pomaže. Uvijek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće nikad priznati, no možemo ići dalje u svojim odnosima", poručila je Grabar-Kitarović.

"Nećemo dopustiti da nas šamaraju, nećemo voditi verbalne ratove, čvrsto ćemo štititi svoje interese", dodala je.

Govorila je i o svom nedavnom posjetu SAD-u, rekavši da je on bio službeni kako bi doznala više o vanjskoj politici novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa kojem jugoistok Evrope sigurno neće biti prioritet, te pozicionirala Hrvatsku kao tvorca politike.

"Trump prije nije djelovao u politici i ne zna se kakve će biti odrednice njegove vanjske politike", rekla je Grabar-Kitarović o posjetu koji je bio povod za tri prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Prema njezinim riječima, Hrvatska ne smije čekati da neko nešto napravi pa da se onda tome prilagođava.

"Još kao hrvatska veleposlanica 2008. godine svjedočila sam tom razdoblju tranzicije između administracije predsjednika (Georgea W.) Busha i (Baracka) Obame i shvatila koliko je to razdoblje bitno za pozicioniranje države", istaknula je Grabar-Kitarović.

Naglasila je da se dolaskom Trumpa otvara sasvim drugi način djelovanja kojem se hitno treba prilagoditi, upozorivši da politika Trumpove administracije neće smatrati prostor jugoistoka Europe i Hrvatsku kao jedan od svojih velikih prioriteta jer ovdje nema rata i nema turbulencija.

"Fokusirat će se na Siriju, na Irak, Iran, na odnose s Rusijom i zbog toga je nužno uporno stavljati naglasak na prostor jugoistoka Europe. Jer ako SAD i EU izgube fokus, postoji velika vjerojatnost da će se i dalje komplicirati odnosi među državama i da će se proces pristupanja članstvu EU-a i NATO-a naših susjednih država još više usporiti. Moramo se pozicionirati kao sugovornik, kao susjedna država koja može raditi na stabilnosti i sigurnosti u regiji", ocijenila je šefica Hrvatske.

Ne propustite