Ubio čak devetero ljudi, a kada su ga osuđivali na smrtnu kaznu, još je više šokirao onim što je rekao

Svijet
Ubio čak devetero ljudi, a kada su ga osuđivali na smrtnu kaznu, još je više šokirao  onim što je rekao
Sud u Charlestonu osudio je na smrt Dylan Rufa, zbog ubistva devet pripadnika najstarije crnačke crkve u centru tog američkog grada, u junu 2015. godine

Sud u Charlestonu osudio je na smrt Dylan Rufa, zbog ubistva devet pripadnika najstarije crnačke crkve u centru tog američkog grada, u junu 2015. godine, prenosi AP.

Kako se navodi u obrazloženju odluke koja je izrečena danas, ubistvo je bilo rasistički motivisano, a Ruf je prva osoba koja se suočava sa smrtnom kaznom zbog zločina iz mržnje u Južnoj Karolini.

Porota je tri sata razmatrala presudu, a Ruf se nije borio za oslobađanje, niti je pokazao da se kaje.

Kako se navodi, on se na početku suđenja direktno obratio porotnicima, insistirajući da nije mentalno bolestan, ali nije ni tražio milost, niti je objasnio zašto je počinio zločin.

"Prethodno sam izjavio da sam to prosto morao da uradim. To je djelimično tačno, jer mene niko nije natjerao na taj čin, pa stoga nisam morao to da uradim, ali, i tada sam, ali i sada osjećam u sebi da je to bio ispravan potez i da je to trebalo biti učinjeno", rekao je on u sudu, a za vrijeme izricanja presude nije pokazao nikakve emocije.

Ruf je zločin počinio u junu 2015. godine kada je došao na večernje čitanje Biblije.

On je 45 minuta slušao citate iz Biblije, a potom je, tokom čitanja završne molitve, dok su svima bile zatvorene oči, izvadio oružje i počeo da puca.

U neke od žrtava je više puta pucao, dok su već ležale na podu.

Dan nakon ubistva on je uhapšen, a agentima FBI-ja rekao je da je htio pucanjem "da vrati sagregaciju ili da započne rasni rat".

Posljednja osoba koja je osuđena na smrtnu kaznu u SAD je bombaš koji je tokom maratona u Bostonu 2015. godine aktivirao bombu i usmrtio više ljudi.

(Tanjug)

Ne propustite