Obama: Rusija i Kina glavni rivali Amerike

Svijet
Obama: Rusija i Kina glavni rivali Amerike
Odlazeći predsednik SAD Barak Obama održao je oproštajni govor pred hiljadama svojih pristalica u Čikagu u kojem je Rusiju i Kinu ocenio kao rivale Amerike, iako je ocenio da uticaj Moskve i Pekinga na međunarodnoj sceni ne može da se poredi sa američkim.

Odlazeći predsjednik SAD Barack Obama održao je oproštajni govor pred hiljadama svojih pristalica u Čikagu u kojem je Rusiju i Kinu ocijenio kao rivale Amerike, iako je ocijenio da uticaj Moskve i Pekinga na međunarodnoj sceni ne može da se poredi sa američkim.

Uticaj naših rivala, poput Rusije i Kine, na međunarodnoj areni ne može da se poredi sa našim. To će tako i ostati ukoliko ne odustanemo od onoga što smo svih ovih godina branili i ne pretvorimo se u još jednu običnu veliku zemlju koja maltretira svoje manje komšije, rekao je Obama, prenio je Sputnik.

Obama je u na trenutke emotivnom govoru upozorio na mogućnost slabljenja demokratskih vrijednosti u SAD i svijetu, što, kako je ocijenio, može rezultirati građanskim i međunarodnim ratovima.

Pored toga, Obama je izjavio da svjetskom poretku, koji počiva na ideji vladavine prava, prijete fanatici poput islamskih ekstremista i diktatora koji se nalaze na vlasti u mnogim zemljama.

Prema njegovom mišljenju, te prijetnje predstavljaju daleko veću opasnost za SAD nego bilo kakav minirani automobil ili raketa.

Odlazeći američki predsjednik je, također, izrazio uvjerenje da će teroristička organizacija Islamska država biti uništena. Niko ko prijeti Americi neće biti bezbjedan, kazao je Obama, koji će funkciju predsjednika SAD 20. januara predati novoizabranom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Ne propustite