Povjerljivi dokumenti: Rusija kompromitirajućim informacijama može ucjenjivati Trumpa

Svijet
Povjerljivi dokumenti: Rusija kompromitirajućim informacijama može ucjenjivati Trumpa
Povjerljivi dokumenti koji su prošle sedmice dati na uvid Obami i novoizabranom predsjedniku Trumpu, su sadržavali navode u kojima ruski operativci tvrde da imaju kompromitirajuće lične i finansijske informacije o Trumpu.

Povjerljivi dokumenti koji su prošle sedmice dati na uvid Obami i novoizabranom predsjedniku Trumpu, su sadržavali navode u kojima ruski operativci tvrde da imaju kompromitirajuće lične i finansijske informacije o Trumpu.

Više američkih vladinih dužnosnika s direktnim znanjem su potvrdili ovu vijest, prenosi CNN. 

Navodi su prikazani u dvostranom sažetku koji je dodan u prilog izvještaju o ruskom uplitanju u američke izbore 2016. godine. Navodi i optužbe dolaze dijelom od dokumenata skupljenih od bivšeg britanskog špijuna, čiji dosadašnji rad američki dužnosnici smatraju vjerodostojnim. 

FBI istražuje pouzdanost i tačnost ovih optužbi, koje su zasnovane najviše na informacijama iz ruskih izvora, ali još uvijek nisu potvrdile mnoge bitne detalje u dokumentima o Trumpu. 

Povjerljivi izvještaji su prošle sedmice bili podneseni od strane najuticajnijih šefova američke obavještajne službe. 

Trump je na svom Twitteru reagirao, napisavši: "Lažne vijesti potpuni politički lov na vještice!", prenosi index.hr.

Jedan od razloga zašto su obavještajni dužnosnici poduzeli dodatne korake, tako što su uključili sažetak u izvještaj, je da bi pokazali i uvjerili novoizabranog predsjednika kako ove optužbe kolaju među obavještajnim agencijama, starijim članovima Kongresa i vladinim dužnosnicima u Washingtonu.

Ti obavještajni dužnosnici su u izvještaj uključili sažetak kako bi demonstrirali da je Rusija prikupila informacije koje su potencijalno opasne za obje političke stranke, ali da su pustile u opticaj samo one koje bi naštetile Hillary Clinton i demokratima. Sažetak nije bio službeni dio obavještajnog izvještaja o ruskim hakerskim upadima i miješanjima u izbore, ali neki dužnosnici su izjavili da je pojačao dokaze da je Moskva namjeravala naštetiti kandidaturi Hillary Clinton i pomoći Trumpu. 

Sažetak je također uključivao navode kako je postojala kontinuirana razmjena informacija za vrijeme kampanje, između Trumpovih ljudi i posrednika ruske vlade. Glasine da je Rusija pokušala kompromitirati Trumpa, njujorškog kralja nekretnina, kružile su Washingtonom mjesecima, a lani su predane i američkim dužnosnicima. Izvještaj sadrži i videosnimak Trumpova druženja s prostitutkama u moskovskom hotelu što su ruske tajne službe snimile kako bi ga potencijalno mogle u budućnosti ucjenjivati, piše dnevni list The New York Times. 

Također sadrži i razmjenu informacija između Donalda Trumpa i njegovih saradnika s Kremljom, što se odvijalo nekoliko godina. 

Činjenica da je izvještaj predstavljen u petak Trumpu, ali i Obami i drugim dužnosnicima u Kongresu pokazuje koliku važnost tim dokumentima pridaju američke obavještajne službe, piše agencija Reuters.

U izvještaju se zaključuje da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se treba Trumpu pomoći u predsjedničkoj kampanji 2016. kako bi pobijedio kandidatkinju demokrata Hillary Clinton.

Također, u izvještaju stoji i da su američke obavještajne agencije zaključile da se, u sklopu tih napora, ruska obavještajna agencija GRU služila posrednicima kao što su WikiLeaks i drugi kako bi objavila hakiranu elektorničku poštu demokrata koja ih je prikazala u nepovoljnom svjetlu. 

Izvori navode kako su iste te optužbe o komunikaciji između Trumpove kampanje i Rusa, već spomenute u povjerljivim izvještajima za vođe kongresa; koji su tada uzrokovali da predstavnik demokrata u Senatu, Harry Reid, pošalje pismo FBI-ovom direktoru Comeyju. U njemu je pisalo: "Postalo je jasno da posjeduješ eksplozivne informacije o bliskim vezama između Donalda Trumpa, njegovih najviših savjetnika i ruske vlade, strane vlade koja je otvoreno neprijateljska prema Sjedinjenim Državama". 

CNN je potvrdio kako je sažetak bio uključen u dokumentima koji su podneseni Trumpu, ali ne može potvrditi je li se o njemu raspravljalo na Trumpovom sastanku s obavještajnim šefovima. 

Trumpov tranzicijski tim je odbio zahtjeve za komentarom. Dvostrani sažetak je napravljen od 35 stranica bilješki. Bilješke su nastale kao istraživanje opozicije, prvobitno isporučene od anti-Trumpovih republikanaca, a zatim i od demokrata. Neke od tih bilješki su cirkulirale još od prošlog ljeta. Međutim, američke agencije su provjerile bivšeg britanskog operativca i njegovu veliku mrežu koja seže preko cijele Evrope te zaključili kako su on i njegovi izvori dovoljno pouzdani da uključe neke od informacija u izvještaju Obami i Trumpu. 

Buzzfeed je objavio potpuni dokument na 35 stranica, uz ograđivanje kako nisu uspjeli verificirati informacije. 

Dvostrani sažetak je napisan bez detaljnih informacija o izvorima i metodama uključenim u bilješke koje je prikupio bivši britanski obavještajac. Imajući to na umu, sažetak je bio smatran tako osjetljivim materijalom da ga nisu uključili u povjerljivi izvještaj o ruskim miješanjima u izbore, već samo u dodatku koji su mogli vidjeti najviši vladini dužnosnici: Obama, Trump i osam kongresnih vođa. 

CNN saznaje kako je 9. decembra senator John McCain dao punu kopiju bilješki, koje datiraju od juna do decembra 2016., direktoru FBI-a Jamesu Comeyju. McCain je znao za bilješke od bivšeg britanskog agenta koji je bio stacioniran u Moskvi. Ali FBI-u su već prije toga bile dane bilješke koje su prikupljene do augusta 2016., jer ih je bivši agent MI6 dao dužnosniku FBI-ja u Rimu. 

Bilješke, na kojima je sažetak baziran, pripremio je MI6 agenta, koji je bio stacioniran u Rusiji u devedesetima, a sad vodi privatnu firmu za prikupljanje informacija. Njegovo istraživanje vezano za Trumpa je, u početku, bilo finansirano od grupa i donatora koje su podržavale Trumpove republikanske protivnike, za vrijeme početnih republikanskih izbora, navode CNN-ovi izvori. 

Ti isti izvori navode kako, nakon što je Trump nominiran od strane republikanaca, daljnje istrage su bile finansirane od grupa i donatora koji su podržavali Hillary Clinton. Iako autentičnost nije potvrđena izvještaj je izazvao veliku pomutnju u Washingtonu i u Kongresu. 

Glasnogovornik FBI-a je odbio komentirati. Dužnosnici koji su razgovarali sa CNN-om su odbili išta službeno potvrditi, zbog povjerljive prirode materijala o kojima je riječ. 

Rusija negira ikakve navode u miješanje i namještanje izbora. Trump bi danas trebao održati konferenciju za novinare i kako se očekivalo govoriti o svom odvajanju od poslovnih obveza, kako bi pokazao da neće biti sukoba interesa. Međutim, u svjetlu novih događaja, čini se da će konferencija otići u drugom smjeru.

 

Ne propustite