Inzko: Dodik će snositi posljedice, a Ivanić snosi odgovornost

Bosna i Hercegovina
Inzko: Dodik će snositi posljedice, a Ivanić snosi odgovornost
Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić snosit će odgovornost za organizaciju proslave Dana Republike Srpske, rekao je za Danas Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić snosit će odgovornost za organizaciju proslave Dana Republike Srpske, rekao je za Danas Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH. On je u odgovoru na pitanje hoće li zbog jučerašnjeg događaja čelnici RS na neki način odgovarati, s obzirom na niz osuda tog čina koje su došle kako od pojedinih predstavnika institucija BiH, tako i iz međunarodne zajednice, Inzko je za Danas kratko odgovorio: "Sve što radimo u životu za sobom povlači posljedice, a to važi i u ovom slučaju".

Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu osudili su proslavu Dana Republike Srpske juče u Banjaluci. Za razliku od američke ambasade, koja je eksplicitno navela da odgovorni za obilježavanje Dana RS treba da odgovaraju i snose posljedice, portparol OHR Mario Brkić je u pisanoj izjavi za Danas istakao da se odluke Ustavnog suda BiH, koji je obilježavanje tog dana proglasio neustavnim, moraju poštovati. Dio stručne javnosti obilježavanje Dana RS, uprkos zabrani, smatra svojevrsnim državnim udarom.

- Ustavni sud Bosne i Hercegovine je razmatrao usklađenost 9. januara kao Dana Republike Srpske sa Ustavom BiH. Također je poništio rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, s obrazloženjem da je proveden na osnovu odluka za koje je Sud ustanovio da nisu u skladu sa Ustavom BiH, te da su protivne nalogu koji je Sud naložio u svojoj privremenoj mjeri. Ustav BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda BiH, mora se poštovati. Mirovni sporazum se mora poštovati u cijelosti, a ne kao 'a la carte' - ističe se u pisanoj izjavi glasnogovornika OHR Maria Brkića za Danas.

S druge strane, ambasada SAD saopćila je da "nepoštovanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine moraju za to da odgovaraju".

- Ovdje se ne radi o praznicima, nego o vladavini prava. Sjedinjene Američke Države podržavaju postojanje i status Republike Srpske i Federacije BiH u okviru suverene Bosne i Hercegovine, kao što je i garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom - stav je Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Naglasili su i da je "neodgovorno stavljati Oružane snage BiH u središte ove rasprave".

- Ujedinjenje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u 2005. godini predstavlja jednu od najvažnijih i najuspješnijih reformi koje je BiH poduzela nakon Dejtona, i dokaz je što ljudi u BiH mogu ostvariti kada rade zajedno. Pozivamo sve strane da demonstriraju odgovorno vodstvo, suzdrže se od zaoštrene retorike i poštuju lanac zapovijedanja u OSBiH", saopćeno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

S druge strane, činjenicu da se za razliku od prošle godine, na proslavi Dana RS ove godine pojavilo samo par ministara (koliko je poznato do zaključenja ovog izdanja lista - Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin), a ne cijela Vlada Srbije, u stručnoj javnosti tumači se kao odgovor premijera Srbije Aleksandra Vučića na krizu u susjednoj državi, koja je izazvana skorašnjim referendumom u bosansko-hercegovačkom entitetu o obilježavanju 9. januara. Prema riječima Mihaila Crnobrnje, predsjednika Evropskog pokreta u Srbiji, ove godine Aleksandar Vučić je odlučio da uvaži preporuke Evropske unije, odnosno Brisela.

- To što ove godine, za razliku od prošle, na proslavi dana RS, u Banjaluci, nije cela Vlada Srbije, govori nam da je premijer Srbije uvažio stavove EU a nasuprto Rusiji. Pogotovo, jer Milorad Dodik govori opet glasno o razbijanju BiH, doduše mirnim putem, a ne ratom. To su poruke koje podržava Moskva a kojima se protivi Brisel - napominje Mihailo Crnobrnja za Danas.

On, ipak, ističe da zvanični Beograd lavira u odnosu prema BiH, na sličan način na koji se postavlja i prema EU i Rusiji.

- To je ta politika na dvije stolice. Smjenjuju se akcenti na podržavanju jedinstvenosti BiH i podršci RS - smatra Inzko.

Upitan da li prisustvo predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na jučerašnjoj proslavi govori nešto i o stavu Aleksandra Vučića, ili je Nikolićev odlazak u Banjaluku nezavisan od volje premijera, predsjednik Evropskog pokreta u Srbiji kaže da mu se čini da njih dvojica i dalje povlače poteze u saglasju.

Sagovornik Danasa zaključuje da se, s obzirom na aktuelnu političku situaciju u svijetu, svaki potez vlasti šalje signale na nekoliko adresa. Tako je, smatra on, potez Vučića da ove godine ne prisustvuje obilježavanju dana RS, kao što je to bio slučaj prethodne godine, kako pozitivan znak za Brisel, tako i određeni znak za Moskvu.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je juče da taj entitet niko neće zadržati u BiH ako mu ne budu vraćena izvorna ovlaštenja iz Dejtonskog sporazuma. On je rekao da je RS "primarno zainteresirana" za vraćanje tih nadležnosti. "Pošto su ta ovlaštenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo sporazuma, koji je kršen i odlukama stranih sudija, Srpska je odlučna da afirmiše svoja izvorna dejtonska ovlaštenja", rekao je Dodik ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Govoreći o proslavi 25 godina od nastanka RS, on je kazao da to potvrđuje da je RS uspjela da opstane u gotovo nemogućim uslovima i okolnostima ogromnog međunarodnog intervencionizma, koji je djelovao na bazi bošnjačke vizije o tome kako BiH treba da izgleda. Prema njegovim riječima, to je međunarodno pravo RS, pri čemu djelovanje međunarodnih predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH ne može biti "mjera slobode" ovog entiteta BiH. "To je mjera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvazi odluka donesenih u Ustavnom sudu BiH", rekao je predsjednik RS.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine osporio odredbe Zakona o praznicima, smatrajući da je obilježavanje Dana republike 9. januara neustavno i diskriminatorsko za građane ovog entiteta koji nisu Srbi. Datum je sporan jer su na taj dan 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Republike BiH donijeli odluku o formiranju Srpske Republike Bosne i Hercegovine, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku. Vlasti RS su u septembru prošle godine održale referendum na kojem je velika većina građana podržala da 9. januar i dalje bude obilježavan kao Dan republike.

Ne propustite