Salkić oštro osudio destabiliziranje političkih prilika u BiH

Bosna i Hercegovina
Salkić oštro osudio destabiliziranje političkih prilika u BiH
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je oštro osudio „destabiliziranje političkih prilika u Bosni i Hercegovini, koje se provodi u režiji političkih partija i visokih političkih ličnosti iz Banje Luke“.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je oštro osudio „destabiliziranje političkih prilika u Bosni i Hercegovini, koje se provodi u režiji političkih partija i visokih političkih ličnosti iz Banje Luke“.

-Vlasti ovoga entiteta, predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom, krenule su u kršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti 9. januara kao praznika bh. entiteta RS, a u taj proces uključili su se i drugi nivoi vlasti, smatrajući da mogu iskoristiti ovu priliku za dodatno destabiliziranje države Bosne i Hercegovine.

I pored instrukcija međunarodne zajednice, upozorenja NATO Saveza i jasne Odluke Ustavnog suda, u Banjoj Luci je otpočelo obilježavanje 9. januara, a u cijeli probem svjesno su i potpuno neodgovorno uvučene Oružane snage Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Zahtijevamo hitnu i neodložnu zaštitu ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine u skladu s Mirovnim sporazumom iz Dejtona i u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 9. januar je proglašen neustavnim i svaki pokušaj da se on zvaniično obilježava predstavlja kršenje Ustava, naveo je Salkić.

Izrazio je bojazan da vlasti iz Banja Luke, kako ističe, dovode u pitanje kompletan mirovni proces, „svjesno razbijajući strukturu zemlje u koju smo uložili mnogo“.

-Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini moraju zaustaviti rušenje ustavnog poretka. Bošnjaci su 1992. godine, uz desetine hiljada žrtava, na vlastitoj koži osjetili šta znači rušenje ustavnog poretka zemlje i mi ne želimo više da prepuštamo slučaju takve protivzakonite inicijative i odluke. Uvlačenje Oružanih snaga u dnevnopolitičke obračune je potpuno neodgovorno. Podsjetit ću, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2001. godine jasno definiralo put Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prema NATO Savezu i tu ne postoje dileme.

I srpski političari u Bosni i Hercegovini izrazili su svoje slaganje s tim putem. U međuvremenu su potpisani brojni akti o saradnji s NATO-savezom i približavanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ovom vojnom savezu.

Nažalost, danas vlasti RS svoje djelovanje, umjesto da usmjeravaju ka miru i stabilnosti, baziraju ga na ideologije Radovana Karadžića, koja za cij ima cijepanje zemlje i etničko čišćenje teritorija. Obilježavanje 9. januara je nepoštivanje desetina hiljada žrtava i slavljenje ideologije čiji su sljedbenici dobili 1.000 godina zatvora za počinjene ratne zločine.

Posebno zabrinjava najavljena posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Srbija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i ima obavezu da doprinosi miru i stabilizaciji.

Bošnjaci još jednom poručuju da su za mir, stabilnost i toleranciju, a očekujemo od institucija RS da i same to žele. Mir nema alternative. Stoga, pozivamo vlasti u Banjoj Luci da poduzmu ozbiljne i odgovorne korake na očuvanju mira, izjavio je potpredsjednik Ramiz Salkić.

Još jednom je pozvao međunarodne organizacije i funkcionere da poduzmu korake koji će dovesti do stabilizacije političkih prilika u zemlji.

Svako odlganje reakcije može biti, smatra, opasno i s dugoročnim posljedicama.

Također, naglasio je da domaće pravosuđe mora početi koristiti mehanizme zaštite i provođenja odluka Ustavnog suda, te procesuiranja počinilaca tih krivičnih djela.

Ne propustite