Izabrani političari imaju kapacitet povesti BiH prema EU

Region
Izabrani političari imaju kapacitet povesti BiH prema EU
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za televiziju N1 kazao je kako nakon izbora u BiH stranke pobjednice imaju veliku odgovornost da povedu BiH prema Evropi i konačno urede unutrašnje odnose.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za televiziju N1 kazao je kako nakon izbora u BiH stranke pobjednice imaju veliku odgovornost da povedu BiH prema Evropi i konačno urede unutrašnje odnose.

- Mislim da je sad ključni, neću reći krajnji trenutak u kojem imaju pravu priliku da bez ozbiljnih velikih konflikata urede unutarnje odnose na način da se svi osjećaju dobro, da sva tri naroda i ovi drugi, BiH prepoznaju kao svoju domovinu kojoj hoće dati sve i koju žele, kao što su sami rekli, zaista uvest u EU. Ja sam uvjeren da izabrani političari imaju taj kapacitet, ja im želim sve najbolje, kao i našem najvažnijem susjedu BiH - kazao je Josipović.

Komentarišući ustavne reforme u BiH o kojima se već dugo priča, hrvatski predsjednik kazao je kako to mora biti isključivo stvar unutrašnjeg dogovora.

- Potpuno je svejedno što bih ja ili ne bih podržao, ja sam predsjednik Hrvatske, susjedne zemlje. Sve ono što oni dogovore, a čim su oni zadovoljni, ja ću podržati rukama i nogama - istakao je Josipović, dodavši kako Srbija i Hrvatska moraju biti dobar katalizator koji će pomoći narodima u BiH da između sebe pronađu rješenje koje će zadovoljiti sve strane.
Po njegovim riječima, dobro je što se konačno skinuo tabu s priče o položaju konstitutivnih naroda.

- Mislim da je ta ideja o kojoj se uvijek špekuliralo, da će se razvalit BiH, da će se netko odcijepiti, da bi možda takvu ideju podržala Hrvatska ili Srbija, skinuta s dnevnog reda - dodao je Josipović.

Na pitanje novinara zabrinjava li ga trenutno stanje u Hrvatskoj, recesija i protesti branitelja, hrvatski je predsjednik odgovorio kako se Hrvatska nalazi u teškoj ali ne i u bezizlaznoj poziciji.

- Mi smo danas u vremenima koje pred svaku vladu, pred svaku vlast, pred svako društvo stavlja ozbiljne izazove. Ali, ne bih rekao da smo u poziciji iz koje nema izgleda, iz koje bismo mogli reći kako je samo nešto loše i da nemamo perspektive. Ja sam, bez obzira na poteškoće, optimist - kazao je Josipović.
Kada su u pitanju protesti branitelja koji traže ostavku ministara za pitanje branitelja i ustavni zakon kojim bi se regulisala njihova prava, Josipović je priznao kako postoje određeni problemi koje bi institucije države trebale riješiti.

- Pitanje realizacije zdravstvene zaštite, pomoći, njege i slično... Dakle, kada se postavljaju ta pitanja apsolutno sam uz njih. I tu nema nijednog razloga da nadležna ministarstva ne sjednu i mislim da oko toga čak ni nema nikakvog ozbiljnog spora - naglasio je Josipović, ali i dodao kako je među braniteljima vidio i neke druge ljude koji imaju druge, političke ciljeve.

Ti ljudi, kazao je hrvatski predsjednik, proteste branitelja žele pretvoriti u nukleus opšteg nezadovoljstva što se, po njegovim riječima, neće dogoditi.

- Posebice se neće dogoditi ako nadležna državna tijela otvore dijalog prema dobrom dijelu tih ljudi koji imaju zaista nekakve realno opravdane primjedbe na sadašnje stanje. S druge strane, ideja o tome da se kroz prosvjede ruši vlada, propituje vlada, predsjednik, institucije, ponavljam, to je dio demokracije - rekao je Josipović.

Kada je u pitanju recesija i ekonomska kriza s kojom se hrvatsko gospodarstvo bori već godinama, Josipović je kazao kako ni prijašnja, a ni aktualna vlada nije uspjela pronaći pravi odgovor.

- Ono što mene kao laika u ekonomiji impresionira jest činjenica da imate dva nobelovca, slikovito govorim, od kojih jedan kaže 'troši', a drugi kaže 'štedi'. Dakle, ni kod najvećih ekonomskih umova nije sasvim jasno što se događa, zašto se događa i koji su putovi izlaska iz krize - kazao je.

Naglasio je kako dugogodišnjoj krizi pogoduje to što je Hrvatsku "zgrabila hobotnica korupcije" s kojom se hrvatska država, konačno, odlučila obračunati.

- Ako smo išta napravili dobroga, posebice u ovoj tranziciji kada smo ulazili u Europsku Uniju, onda je to ta promjena svijesti, promjena odnosa prema korupciji. I zato ja vjerujem da će Hrvatska toj hobotnici prilično potkresat krakove i da ćemo i taj aspekt, dakle, korupciju kao opstruktivni element ulaganjima i razvoju i, na kraju krajeva, kvaliteti trošenja proračunskih sredstava, ozbiljno skresati. Već dijelom jesmo, ali još nas tu čeka dosta posla i učinit ćemo ga - kazao je Josipović.

Odnosi sa Srbijom su dobri, smatra hrvatski predsjednik, iako je, po njegovim riječima, u posljednje vrijeme došlo do određene stagnacije.

- Do toga je možda došlo zato što rješavanje pojedinih odnosa, pitanje granice na Dunavu ili pitanje međusobne suradnje kada je riječ o progonu ratnih zločina ili uređenje imovinskih odnosa, traži neke delikatne odluke. Mi imamo međuvladina povjerenstva za svako od tih pitanja, ali kao da postoji neki strah od tog koraka. Još neka od tih ključnih pitanja čekaju osjetljive odluke i čekaju da svi mi skupa smognemo hrabrosti i snage da donesemo te odluke - kazao je Josipović.

Aktuelni hrvatski predsjednik optimista je kada su u pitanju predstojeći izbori za predsjednika Republike Hrvatske i uvjeren je da će osvojiti još jedan mandat.

- Uvjeren sam, optimist sam. Ali, naravno, poštujem svoje protukandidate. Spreman sam na ovakvu raspravu, političku raspravu. Ne bih volio da se rasprava svede na vrijeđanja ili difamacije i mislim da to nije dobro. Iako moram upozoriti da ima nekih kandidata koji imaju gard, kao, oni će sve fino i krasno, ali postoji cijela regimenta suradnika, prijatelja, podupiratelja koji po različitim portalima, medijima, novinama, zapravo, rigaju crnilo. I to je kriptodemokracija, to je sustav ocrnjivanja protivnika i mislim da to javnost vidi i prepoznaje - kazao je Josipović u intervjuu za televiziju N1.

Ne propustite