Jaka:Učiniti više na povećanju trgovinske razmjene između BiH i Albanije

Aktuelno
Jaka:Učiniti više na povećanju trgovinske razmjene između BiH i Albanije
Trgovinska razmjena između Bosne i Hercegovine i Republike Albanije na niskom je nivou zbog čega bi poslovne zajednice dvije zemlje trebale istražiti oblasti u kojima bi se ta saradnja mogla produbiti, kazao je u intervjuu za Fenu predsjednik Privredne i industrijske komore Albanije Nikolin Jaka.

Trgovinska razmjena između Bosne i Hercegovine i Republike Albanije na niskom je nivou zbog čega bi poslovne zajednice dvije zemlje trebale istražiti oblasti u kojima bi se ta saradnja mogla produbiti, kazao je u intervjuu za Fenu predsjednik Privredne i industrijske komore Albanije Nikolin Jaka.

Naglasio je da se trgovinske veze između dvije zemlje trenutno sastoje uglavnom od uvoza i izvoza poljoprivrednih i prehrambenih artikala, a u drugim oblastima nisu na nivou koji bi bio od posebnog značaja. Međutim, istaknuo je da se broj turista iz BiH povećava, kao i broj posjeta Albanaca BiH.

Na pitanje da li je takvo stanje prouzrokovano eventualnim problemima koje firme imaju prilikom poslovanja, Jaka je pojasnio da Komora za sada nije zaprimila žalbe albanskih firmi u BiH, ali ni bh. firmi koje posluju u Albaniji kojih je izuzetno mali broj, iako takvo stanje ne znači da ne postoje birokratske procedure koje se moraju ispoštovati.

Podsjetio je da su i Albanija i Bosna i Hercegovina članice regionalnog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA), koji omogućava slobodno kretanje roba između zemalja članica. CEFTA također potiče sve zemlje u regiji da povećaju trgovinsku razmjenu i potaknu privrednu saradnju.

- Tako da bez obzira na to, poslovne zajednice iz obje države trebaju učiniti još mnogo toga u identificiranju područja od interesa u cilju daljnjeg jačanja trgovinske razmjene i saradnje - stav je predsjednika albanske Privredne i industrijske komore.

Kada su u pitanju zajednički projekti Jaka kaže da su Albanija i BiH dio procesa regionalne integracije, a Berlinski proces te konferencije u Beču, Parizu i Rimu o zapadnom Balkanu već su definirale prioritetne projekte za razvoj ove regije, ali za Jakaja ono što istinski nedostaje regiji je povezivanje.

Naime, kako je kazao, iz Albanije je mnogo teže putovati u Sarajevo koje je udaljeno oko 300 km od Tirane, nego putovati u Atinu koja je udaljena 800 km.

- Berlinski proces, koji je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel i Evropska unija predstavlja proces koji bi trebao dati rezultate u integraciji regije, ali i integraciji zemalja regije u Evropsku uniju - istaknuo je Nikolin Jaka.

S obzirom da zemlje regije teže ka članstvu u EU, privredne komore šest zemalja zapadnog Balkana (Makedonija, Albanija, BiH, Kosovo, Srbija i Crna Gora) identificirale su osnovne prioritete saradnje te uspostavile tijelo nazvano Investicijski forum privrednih komora zapadnog Balkana (CIF-Chamber Investment Forum).

U okviru tog tijela, dodaje Jaka, izražen je interes za razvoj poduzetništva u cijeloj regiji da bi se osiguralo učestvovanje preduzeća u provedbi važnih projekata, posebno projekata poput povezivanja Tirane i Beograda, Beograda i Sarajeva te uvezivanja zemalja regije željezničkim putem.

Također, predsjednik Komore Nikolin Jaka naglašava da je osnivanje Ureda za regionalnu saradnju mladih (RYCO) u Tirani dobra prilika za jačanje regionalne saradnje, jer razmjena informacija i najbolje prakse među organizacijama mladih predstavljaju priliku za povećanje privredne, ali i kulturne saradnje među zemljama.

Ipak, ocijenio je kada institucije zadužene za promociju privatnih poduzetništva identificiraju zajedničke interese između dvije zemlje, tada će poslovne zajednice u BiH i Albaniji započeti s uspostavljanjem partnerskih odnosa i potpisivanjem većeg broja sporazuma o ekonomskoj saradnji.  

- Stoga je primarni zadatak identificirati i vrednovati sektore saradnje u provedbi zajedničkih projekata, i potpisivanja sporazuma o trgovinskim razmjenama i usluga - podvukao je.

Dodao je i da bi modernizacija ceste koja povezuje Sarajevo, Podgoricu i Tiranu itekako mogla poboljšati trgovinsku razmjenu među zemljama, a ona bi onda omogućila bolje kretanje ljudi i roba među građanima ovih zemalja.

- Međutim, moram reći da Bosna i Hercegovina zaostaje kada je riječ o provedbi ovog projekta - naglašava Jaka.

Budući da su BiH i Albanija nedavno potpisale sporazum o pomorskom prijevozu tereta trgovačkim brodovima, Jaka kaže da sporazumi jesu pozitivni, ali je istovremeno podvukao da se prvo mora razumjeti što oni nude za poslovne zajednice obje zemalje.

- Ukoliko poduzetnici dvije zemlje žele sarađivati ne postoji prepreka koju oni nisu u stanju premostiti te je važno predstaviti ovu formulu za poslovne zajednice obiju zemalja, a to zahtijeva predan posao, jasne ciljeve te skeniranje situacije i pripremu poslovne saradnje - mišljenja je Jaka.

U intervjuu za Fenu predsjednik albanske Privredne i industrijske komore Nikolin Jaka zaključio je da vlade obiju zemalja i institucija koje predstavljaju poslovne zajednice trebaju učiniti mnogo više da bi se poduzetnici i privredni subjekti više povezali te istražili područja za investicije.

FENA

Ne propustite