Evropa zakovana u ledu: Izmjereno čak -42 stepena, u Poljskoj umrle tri osobe od hladnoće

Aktuelno
Evropa zakovana u ledu: Izmjereno čak -42 stepena, u Poljskoj umrle tri osobe od hladnoće
U posljednjih nekoliko dana najstariji kontinent je zahvatila izuzetno hladna fronta, koja je donijela sibirske zime, sa temperaturama koje se kreću i do -40 stepeni.

U posljednjih nekoliko dana najstariji kontinent je zahvatila izuzetno hladna fronta, koja je donijela sibirske zime, sa temperaturama koje se kreću i do -40 stepeni.

U većini zemalja došlo je do potpune obustave saobraćaja, veliki broj građana je potpuno odsječen, dok su u nekim zemljama zabilježeni i smrtni slučajevii. Prema prognozama meteorologa ovako niske temperature nisu odavno zabilježene u Evropi, a kako se najavljuje i u narednom periodu nas očekuje slično vrijeme. Pomalo nevjerovatno zvuči podatak da je sinoć u Finskoj izmjerena temperatura od čak -42 stepena.

Naime, najhladnija noć s gotovo -42 stepena bila je u finskoj Laponiji uz granicu sa Švedskom. U sjevernoj Švedskoj, temperature su također niže od - 41, što stanovnicima, inače naviknutim na teške zime, ipak stvara teškoće. Zbog izuzetno niskih temperatura samo tokom posljednja 24 sata u Poljskoj su od smrzavanja preminule tri osobe, a 46 ih je umrlo od novembra, priopćio je danas Centar za sigurnost pri poljskoj vladi i apelirao na Poljake da posebno u tijekom ove hladne oluje Axel pozovu policiju čim primijete nekoga u životnoj opasnosti. Poljacima je savjetovano da se toplo obuku, ne piju alkohol i reagiraju kada vide nekog ko je u opasnosti na zimi. Broj žrtava zime povećala su i dva fatalna trovanja ugljičnim  monoksidom iz neispravnih peći.

Na sjeveroistoku Njemačke - olujni zimski val izazvao je najveće poplave u posljednjem desetljeću. Mjesta i gradovi uz obalu Baltičkog mora u blizini granice s Poljskom - poplavljeni su, a materijalna šteta je ogromna. Zabilježeni su stogodišnji rekordi kada je riječ o nivou mora - koje se ponegdje diglo gotovo dva metra. U luci Wizmar noćas je bila gotovo 2 metra iznad uobičajene.

Također, izuzetno hladno vrijeme zahvatilo je i region, a u Srbiji i Hrvatskoj neki dijelovi su potpuno odsječeni. Naime, kako prenose srbijanski mediji, saobraćaj na auto-putu od Niša ka Leskovcu je potpuno obustavljen i ne zna se kada će se saobraćaj normalizirati. Istovremeno u Srbiji je više od 10 hiljada ljudi potpuno odsječeno, a hladan vjetar puše brzinom od 65 kilometara na sat.

Kada je u pitanju Hrvatska, hidrometeorološki zavod izdao je crveni, najveći stepen upozorenja za cijelu obalu, a tiče se vjetra i ekstremno niskih temperatura. Zbog jake bure u petak su u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split sa otocima, a  a otvorenom moru puše jaka bura koja dostiže brzinu oko 130 kilometara na sat, a povremeno se pojavljuju i valovi visine iznad tri metra. Također, na području Splita je približno 300 domaćinstava ostalo bez električne energije. 

(Avaz.ba)

Ne propustite