Milorad Dodik o 9. januaru: Da mogu, stranci i muslimani bi nam i Božić osporili, ali...

Bosna i Hercegovina
Milorad Dodik o 9. januaru: Da mogu, stranci i muslimani bi nam i Božić osporili, ali...
"Oni koji su osporavali 9. januar, za sve nas napravili su od njega mit. To je bilo kontraproduktivno za njih koji su htjeli da ga ukinu u nadi da će sve natjerati na poslušnost na osnovu imaginarne pozicije da tri stranca i dva muslimana odlučuju šta treba da slavimo, govori Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da niko ne može natjerati građane RS da 9. januar - Dan Republike ne osjećaju kao praznik i poručio da će se ovaj datum slaviti, svidjelo se to nekome ili ne. Dodik je naveo da je Srpska usvojila Zakon o Danu Republike Srpske potpuno legitimno i da nema mogućnosti da to bilo ko zaustavi. 
 
"Oni koji su osporavali 9. januar, za sve nas napravili su od njega mit. To je bilo kontraproduktivno za njih koji su htjeli da ga ukinu u nadi da će sve natjerati na poslušnost na osnovu imaginarne pozicije da tri stranca i dva muslimana odlučuju šta treba da slavimo. Da smo to prihvatili, vjerovatno bismo došli u poziciju da osporavaju i Božić", rekao je Dodik za "Glas Srpske".
 
On je ocijenio da je izlazak na referendum ozbiljna pobjeda naroda koji mora ostati okupljen oko 9. januara. Dodik je pozvao sve da na Dan Republike pokažu da su shvatili da su 'dio velike želje i ljubavi, kao i velike Republike Srpske koja slavi svoj dan'. 
 
"To može svako od nas učiniti isticanjem zastave na kući, ispijanjem čaše šampanjca ili naše domaće rakije. Poželimo Srpskoj tog dana sve najbolje"
, poručio je Dodik. On je izrazio zadovoljstvo što će obilježavanju Dana Republike prisustvovati visoka delegacija Srbije, njen predsjednik Tomislav Nikolić, članovi Vlade Srbije, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i niz važnih ljudi. 
 
"To govori da Srbija živi i osjeća Republiku Srpsku kao dio svog nacionalnog i političkog bića", naglasio je Dodik. On je dodao da će obilježavanju Dana Republike prisustvovati i međunarodni prijatelji Srpske i, kako vjeruje, jedan broj ambasadora.
 
Govoreći o novim referendumima koje je najavio, Dodik je rekao da s tim u vezi ima važnih pitanja, ali da se o pojedinim mora izgraditi politički konsenzus. U tom smislu, Dodik je pomenuo činjenicu da Republika Srpska iz Ustava nije izbrisala smrtnu kaznu, što su zaustavili Bošnjaci iz Srpske u Vijeću naroda, kao i to što većina želi da Banjaluka bude u Ustavu upisana kao glavni grad Republike Srpske.
 
"Kada je riječ o SNSD-ovoj rezoluciji, ako bude šanse da idemo na referendum o samostalnosti, to ćemo uraditi, ali ako ne bude u pogledu okruženja, nećemo biti iracionalni, prolongiraćemo, ali nećemo odustati od te ideje", naveo je predsjednik Srpske. Kada je riječ o inicijativi za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa odlazak stranih sudija, Dodik je rekao da će na tom planu biti važno kako će se ponašati predstavnici Srpske u zajedničkim organima. 
 
"Mi to moramo proglasiti pitanjem od najvećeg nacionalnog i vitalnog interesa. Ako ono ne može da bude na dnevnom redu, zašto bi nas zanimalo ijedno drugo pitanje u BiH. Srpska će se braniti i veoma smo blizu toga da u parlamentu izglasamo odluku da, ako Ustavni sud odluke donosi samo glasovima troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija, te odluke ne prihvatamo", naveo je Dodik. 
 
(Nezavisne.com)

 

Ne propustite