„Vruć vetar”: Snovi o boljem životu

Lifestalgija
„Vruć vetar”: Snovi o boljem životu
Priča o sanjaru Šurdi, koga je igrao Ljubiša Samardžić, bila je hit i u okruženju, a u Mađarskoj je proglašena za najbolju seriju svih vremena

Priča o sanjaru Šurdi, koga je igrao Ljubiša Samardžić, bila je hit i u okruženju, a u Mađarskoj je proglašena za najbolju seriju svih vremena

"Vruć vetar" je humoristička serija od deset epizoda, simljena 1979. Scenario je po svom romanu, u saradnji sa suprugom Ljiljanom, napisao Siniša Pavić, a seriju režirao Aleksandar Đorđević.

Lutanja

Glavni junak Borivoje Šurdilović Šurda dolazi u Beograd iz južne Srbije da bi otpočeo nov život. Živi kod ujaka Firge, večitog neženje, i njegove majke. Šurdinim životom upravljao je otac. On mu je odabrao i zanimanje i poslao ga na berberski zanat, i on mu u Beogradu otvorio berbersku radnju. Ali Šurda je sanjar, pa brzo po dolasku u Beograd prodaje frizerski salon i počinje da traži sebe u brojnim zanimanjima. Kao taksista, brzo dolazi u sukob s taksi udruženjem... Zaveden lažima svog druga, odlazi u Njemačku, ali vrlo brzo saznaje koliko je gastarbajterski život težak, pa se vraća u zemlju. Ujak ga zapošljava u građevinskom preduzeću, ali i tu brzo dobija otkaz... Uporedo s problemima na poslu, Šurda muku muči i u privatnom životu: poslije kratkog zabavljanja, nudi brak djevojci, koja ponudu prihvata jer je ostala bez stana. Poslije izvjesnog vremena, odlučuju da se razvedu, ali u toku brakorazvodne parnice Šurda saznaje da mu je žena u drugom stanju, pa povlači tužbu i brak opstaje. Još jednom će Šurda spasti brak kad bude oprostio preljubu... Vremenom se njegovi snovi o boljem životu na nekom drugom mjestu krune. Poslije godina lutanja, slučajno postaje popularni beogradski frizer i nalazi mir.

„Serija ‘Vruć vetar’ bavila se ljudskom sudbinom i imala jednostavnost i unutrašnju ljepotu, i to su gledaoci prepoznali. Takođe, scenario mi je omogućavao da se razmaštam... Rečenicu ‘Treba mi dupla kafa’ ja sam dodao, u istom kadru sam bacio šešir, koji završava na čiviluku”, nedavno je o igranju Šurde rekao Ljubiša Samardžić.

Serija „Vruć vetar”, osim u zemljama nekadašnje Jugoslavije, i danas je veoma popularna u Mađarskoj, a svojevremeno su je mađarski gledaoci proglasili za najbolju seriju svih vremena.

Popularnost

Samardžić o tome kaže: „Serija ‘Vruć vetar’ dobila je epitet kultne TV serije ne samo u nekadašnjoj Jugoslaviji već i u Evropi. Imao sam privilegiju da tumačim sjajni lik Šurde, uz fenomenalan tekst i predivne partnere, i rad na ovoj seriji trajno je ostao u mom sećanju, i ne bledi ni danas. Malo ljudi zna da sam 1983. u Rimu dobio najveće glumačko priznanje, proglašen sam za glumca godine. Sredinom osamdesetih u Mađarskoj sam proglašen za najboljeg glumca i sećam se da me je na stadionu Nep dočekalo 100.000 ljudi, a 50.000 obožavalaca je ostalo ispred ulaza. Takvo priznanje teško da je bilo koji glumac doživeo”.

vetar1jpg

Za igru u „Vrućem vetru” Ljubiša Samardžić je proglašen za glumca godine i u Bugarskoj i Rumuniji. Firgu igra Miodrag Petrović Čkalja, a u ostalim ulogama pojavljuju se Bora Todorović, Radmila Savićević, Vesna Čipčić, Žika Milenković, Dragomir Bojanić Gidra, Nikola Simić i mnogi drugi.

vetar2pg

Treća i četvrta epizoda serije prikazivane su u bioskopima kao cjelovečernji igrani film pod nazivom „Avanture Borivoja Šurdilovića”, a uvodna pjesma „A sad adio”, u izvođenju Olivera Dragojevića, postala je evergrin.

UNUTRAŠNJA LJEPOTA

„Serija ‘Vruć vetar’ bavila se ljudskom sudbinom i imala jednostavnost, privlačnost i unutrašnju ljepotu, i to su gledaoci prepoznali. Takođe, scenario mi je omogućavao da se razmaštam”, pričao je Ljubiša Samardžić. 

(Kurir.rs)

Ne propustite