Kako radi IDDEEA: Pasoša neće biti zbog tendera, ali novca ima za novi Peugeot!

Tema sedmice
Kako radi IDDEEA: Pasoša neće biti zbog tendera, ali novca ima za novi Peugeot!
Drugi put oboren tender za nabavku pasoša, ko će smjeti produžiti ugovor koji je pod istragom?

Dok je upitan nastavak izdavanja bh. pasoša zbog činjenice da je drugi put zaredom oboren tender za nabavku pasoških knjižica, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) „uspješno“ je izvršila nabavku novog automobila i to za više od 21.000 KM. Tako će za potrebe „kurirske službe“ ubrzo biti dostupan novi „Peugeot“, kupljen kod banjalučkog dilera „Verano Motors“.

Istovremeno, već drugi put Ured za žalbe BiH poništava tender vrijedan 22.000.000 KM za nabavku pasoških knjižica, a ugovor sa dobavljačem ističe krajem marta.

Iz ove institucije tvrde da poništenje tendera neće značiti obustavu procesa. Ali, uprkos tome građani su zabrinuti, posebno oni kojima uskoro ističe važnost putnih isprava.

  • Putujem na proljeće na važan put, ali mi ističe pasoš. Pozvao sam ih da vidim da li će biti problema, oni mi kažu da se u medijima sve preuveličava, te da će neće biti obustave – kazao nam je jedna od čitalaca zabrinut zbog problema sa pasošima.

Ranije su iz ove agencije za banjaučke medije izjavili kako će, ukoliko ni treći tender ne uspije produžiti ugovor sa firmom „Muehlbauer“ koji važi do kraja marta. Međutim, možda u tome i jeste problem, obzirom da je taj ugovor sa „Muehlbauerom“ pod istragom Tužilaštva BiH.

Prije nekoliko mjeseci istraga je otvorena sa sumnjom da je taj ugovor nanio milionsku štetu državi. Pitane je da li će aktuelno rukovodstvo IDDEEA-e htjeti produžiti ugovor koji je već pod lupom zakona i ocjenjen kao štetan?!

 

Ne propustite