Inspirativna životna priča: Porodica Litrić je od dobre ideje stvorila uspješan biznis

Praktična žena
Inspirativna životna priča: Porodica Litrić je od dobre ideje stvorila uspješan biznis
Torbe koje nosimo oduvijek su bile način da svakom stajlingu damo lični pečat. Pored toga, predstavljaju pravo skladište sitnica koje nam omogućavaju da isplaniran dan protekne baš onako kako treba – kozmetička torbica, maramice, telefon, punjač, rokovnik, ključevi, žvake, papiri, voda… Lično, od torbe zahtjevam da bude praktična, kvalitetna, da su boje lijepo uklopljene i da je nosiva uz različite kombinacije. Pristupačna cijena je imperativ svakoj Bosanki i Hercegovki. Upravo takve su "Ilea bags" tašne.. Već tri godine ženske torbice vrhunske kvalitete i modernog dizajna brenda "Ilea bags" krase domaću modnu scenu. Modni dodatak o kojem sanjaju sve domaće fashionistice u vlasništvu je bračnog para Almira i Elmire Litrić, a za marketing i promociju je zadužena kćerka Irma.

Torbe koje nosimo oduvijek su bile način da svakom stajlingu damo lični pečat. Pored toga, predstavljaju pravo skladište sitnica koje nam omogućavaju da isplaniran dan protekne baš onako kako treba – kozmetička torbica, maramice, telefon, punjač, rokovnik, ključevi, žvake, papiri, voda… Lično, od torbe zahtjevam da bude praktična, kvalitetna, da su boje lijepo uklopljene i da je nosiva uz različite kombinacije. Pristupačna cijena je imperativ mnogim Bosankama i Hercegovkama. Upravo takve su "Ilea bags" tašne.. Već tri godine ženske torbice vrhunske kvalitete i modernog dizajna brenda "Ilea bags" krase domaću modnu scenu. Modni dodatak o kojem sanjaju sve domaće fashionistice u vlasništvu je bračnog para Almira i Elmire Litrić, a za marketing i promociju je zadužena kćerka Irma. 

1. Kako ste došli na ideju da se počnete baviti ovim poslom i da li je to oduvijek bila vaša ljubav i prvi odabir? 

Proizvodnja torbi je krenula sasvim spontano. Naime, mi smo radili preprodaju torbi dugi niz godina, ali budući da nismo mogli pronaći sve ono što je tržište zahtjevalo, odlučili smo se za proizvodnju. U početku je to bilo vrlo skromno, s malo repromaterijala, mali prostor, više kao hobi nego kao posao. Budući, da su torbice poprimile velike simpatije tržišta  taj naš hobi se pretvorio u pravi, mali biznis od kojeg danas živimo. U proizvodnji smo već treću godinu. 

2. Osim Facebook stranice na koji još način promovišete svoj rad kako bi vas javnost mogla bolje upoznati? 

Uz radionicu koja se nalazi u Kiseljaku, otvorili smo i trgovinu, izložbeni prostor naših "Ileica" gdje nas svakodnevno kupci posjećuju i mogu sebi priuštiti željenu torbicu, izloženo je preko hiljadu komada naših torbica raznih boja, oblika.. za svakoga po nešto. Pored naše trgovine radimo i s nekoliko drugih poslodavaca te su naše torbice našle mjesto u raznim gradovima, poput Zenice, Sarajeva, Viteza, Mostara i drugih. Ispunjavamo želje naših kupaca, i najvažnije nam je da su oni zadovoljni te da nam se ponovo vraćaju po nove torbice. Zadovoljstvo svakodnevno iskazuju na našoj facebook stranici gdje možete pogledati stotine pozitivnih komentara i preporuka.  

 3. Da li ste se educirali za ovaj poziv i koliko je iskustvo bitno?

Nismo imali posebne edukacije za ovaj posao osim iskustva u radu trgovine s torbama i iskustva sa šivenjem. Naime, mama Elmira je još kao djevojka završila kurs za šivenje te je šila za vlastite potrebe u domaćinstvu sve dok se nismo opredjelili na proizvodnju. Radimo uglavnom po vlasitim instiktima i željama kupaca.  

4. Da li Bosanke i Hercegovke uprkos teškoj materijalnoj situaciji uspjevaju i sa malo novca njegovati dobar stil? 

Da, definitivno! Dame iz BiH usprkos niskom standardu života itekako vode računa o izgledu i trendovima. Veoma često same dizajniraju svoju torbicu inspirisane svjetskim trendovima. Mi se trudimo cijene prilagoditi našem tržištu kako bih torbice bile dostupne svima, pa se cijene kreću od 20 KM do 50 KM.   

5. Koji je tip torbica do sada najpopularniji i koji obično prepopručujete svojim kupcima? 

Vrlo popularan model torbice je kruti model u obliku kocke ili s oblim dijelovima na sebi. Uglavnom manje torbice u raznim dezenima i kombinacijama boja koje možete pogledati na priloženim fotografijama. Nije lahko spojiti kvalitet i nisku cijenu. Međutim, trudimo se dobit osvariti količnom prodatih torbi, to dovodi do većeg obima posla i dužeg vremenskog rada ali kada radiš iz ljubavi, onda ništa nije teško. 

6. Vi ste ambiciozni, uspješni i možemo slobodno reći da ste u teškoj bosanskohercegovačkoj stvarnosti uspjeli ”sami sebi stvoriti radno mjesto”. Koja je tajna uspjeha? Postoji li nešto što biste željeli podijeliti sa našom omladinom koja izlaz iz situacije vidi samo u odlasku iz naše države?

Tajna uspjeha je u upornosti, velikom trudu i radu. Nismo odustajali ni kad je bilo najteže, kroz život gazimo i borimo se kao lavovi, radimo i po 12 sati dnevno , radimo porodično i imamo još dvije radnice. Dakle, cijela porodica podjednako doprinose ovom poslu i to je jako bitno. Nisam pristalica odlaska iz ove zemlje, smatram da se može uspjeti i u našoj zemlji, uz trud, rad i zalaganje. Svi imamo talenat za nešto, potrebno je samo biti kreativan, otkriti svoju najbolju stranu, biti ustrajan i najbolji u onome što radite. Opredijelite se jednom poslu koji vas ispunjava i koji volite, te težite biti najbolji u tome što radite.

7. Osim žena koji su vaši najčešći kupci, koliko muškarci kupuju tašne za svoje ljepše polovice?

Osim žena, naši česti kupci su i muškarci. Najčešće kupuju za praznike ili rođendane svojih ljepših polovica. Smatraju da je torbica poklon s kojim ne mogu pogriješiti, a svaka djevojka joj se jako obraduje. 

8. Koji su vaši planovi za budućnost? Da li možda planirate proširiti proizvodnju?

Trenutno ne izvozimo torbe, radimo s nekolicinom radnji u našoj državi. Za sad smo najpovoljniji na domaćem tržistu, a trudit ćemo se to i dalje biti. Za sad sve radimo samostalno, samofinacirajući se bez ikakve pomoći od državnih institucija.  Nastojimo na taj način približiti se kupcima na svim krajevima BiH i poklopiti "Ileicama" naše tržište, prvenstveno. Otvorili smo i vlastiti radnju u Kiseljaku , gdje je izloženo preko hiljadu komada naših torbica. Svakodnevno se pojavljaju novi saradnici, to nas jako raduje i u budućnosti planiramo saradnju s lancima trgovina, planovi su svakako širenje kapaciteta proizvodnje, zapošljavanje više radnika, te konstantni rad na usavršavanju kvaliteta i dizajna torbica, izrada novih modela, te eventualno širenje repertoara sa modnim dodatcima poput nesesera, novčanika, muških torbica i slično. 

9. I za kraj šta biste poručili svim našim čitaocima?

Vašim čitaocima želim poručiti sve najljepše u Novoj godini. Svakako najprije puno zdravlja i sreće, a onda i mnogo uspjeha u onome čime se bave. Budite kreativni, volite svoj posao, radite kvalitetno i najbolje moguće, volite ovu državu i uspjeh je neizbježan.

 

Ne propustite