Srbija bi nakon 25 godina BiH mogla početi plaćati dug za potopljeno zemljište

Bosna i Hercegovina
Srbija bi nakon 25 godina BiH mogla početi plaćati dug za potopljeno zemljište
Novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić vjeruje da će ova godina biti godina mogućnosti za ovu opštinu. Iako je mandat preuzeo u novembru od prethodnika Ćamila Durakovića, svoje obaveze nastavlja i potpisuje projekte koji su ranije bili dogovoreni, piše eSrebrenica.ba. Tako se neki projekti finalizuju, a neki se administrativno zaključuju kao što je rekonostrukcija Doma zdravlja u Srebrenici i ambulante u Skelanima, potpisuje se i sporazum o milion eura od Saudijske Arabije, izgradnja četiri kuće u Skelanima i drugo.

Novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić vjeruje da će ova godina biti godina mogućnosti za ovu opštinu.
Iako je mandat preuzeo u novembru od prethodnika Ćamila Durakovića, svoje obaveze nastavlja i potpisuje projekte koji su ranije bili dogovoreni, piše eSrebrenica.ba.

Tako se neki projekti finalizuju, a neki se administrativno zaključuju kao što je rekonostrukcija Doma zdravlja u Srebrenici i ambulante u Skelanima, potpisuje se i sporazum o milion eura od Saudijske Arabije, izgradnja četiri kuće u Skelanima i drugo.

Trenutno je za Srebrenicu najvažnije pitanje naplate dugovanja i redovne isplate za potopljeno zemljište koje Hidroelektrana Bajina Bašta ne isplaćuje Opštini Srebrenica od 1991. godine.

"Vlada Srbije 4. januara će na sjednici formirati Radno tijelo koje će činiti predstavnici Vlade, Elektroprivrede Srbije i Opštine Srebrenica", kaže Grujičić i ističe da Srbija želi platiti nadoknadu koja se već 25 godina ne isplaćuje.

“Sigurno je da to neće biti isplaćeno u punom iznosu, ali najvažnije je da krenu isplate redovne godišnje tranše jer je to način kako budžet Opštine Srebrenica može biti stabilan i razvojni", objašnjava Grujičić.

Prema njegovim riječima, izgradnja novog dječijeg vrtića i gradske saobraćajnice počet će najkasnije do 7. aprila dogovoreno je sa UNDP-om. Sredstva je obezbijedila Vlada Srbije na prvoj investiciono-razvonoj konfereciji koja se održala 2015. godine.

"Nedavno smo boravili u radnoj posjeti Austriji gdje smo se susreli sa predstavnicima jedne kompanije koja u svom vlasništvu ima hotele i spa centre, a koja je zainteresovana da uloži u Banju Guber", kaže Grujičić, tako da će nakon praznika razgovarati i sa vlasnikom Banje Guber kako bi se stvorili uslovi za pokretanje ovog giganta.

Radi se i na tome da se Srebrenica kandiduje za Evropsku prijestolnicu kulture za 2025. godinu.

"Imamo podršku iz Beča koja nam pruža pomoć pri kandidaturi, a plan je da predstavimo šume, banju, Drinu i poljoprivredu", rekao je Grujičić koji smatra da je ovo izuzetno velika prilika.

Ključno u daljem razvoju Srebrenice neophodno je otvaranje novih radnih mjesta.

Grujičić ističe da postoje interesi da se proširi fabrika za proizvodnju peleta i da postoje investitori iz Njemačke koji žele da ulože u izvore obnovljive energije i omoguće otvaranje 30 radnih mjesta.

Doći će i do proširenje jedne od hladnjača u Potočarima čime će se stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

Kompanija “Alma Ras” u Srebrenici želi proširiti proizvodnju i zaposliti još ljudi, a najpotrebniji su im šivači.

"Razgovaramo o mogućnostima da kompaniji ‘Alma Ras’ pomognemo u proširenju proizvodnje tako da postoji realna šansa da im omogućimo halu koja je planirana da se izgradi sredstvima Srbije", kaže Grujičić.

On je istakao da će Opština Srebrenica nastaviti sa razvojem industrijskih područja Skelana, Potočara i Zelenog Jadra i da postoje zainteresovani investitori iz Evrope da pokrenu proizvodnju obuće i tekstila.

"Ukoliko dođe do realizacije barem jednog projekta to bi za Srebrenicu značilo puno", poručio je Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica.
 

Ne propustite