Ivica Dačić: Jugoslaviji smo dali sve, kamo sreće da je nije ni bilo

Region
Ivica Dačić: Jugoslaviji smo dali sve, kamo sreće da je nije ni bilo
Šef srpske diplomacije Ivica Dačić rekao je da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju problema u regiji, ali da bi mogla glasati protiv interesa susjednih zemalja koje nisu podržale Srbiju u za nju važnim pitanjima, kao što su priznanje Kosova ili njegovo članstvo u UNESCO-u.

Šef srpske diplomacije Ivica Dačić rekao je da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju problema u regiji, ali da bi mogla glasati protiv interesa susjednih zemalja koje nisu podržale Srbiju u za nju važnim pitanjima, kao što su priznanje Kosova ili njegovo članstvo u UNESCO-u. U intervjuu za agenciju Beta Dačić je rekao da to nije osveta već politika reciprociteta i da Srbija nikome neće dozvoliti da je ponižava.

- Ja jedva čekam da se pojavi u međunarodnim organizacijama neki stav koji je važan za Makedoniju, za Crnu Goru, pa ćemo vidjeti kako će se Srbija postaviti - rekao je Dačić.

Govoreći o odnosima u regiji, Dačić je rekao da ima dosta problema koji su 'skriveni pod tepih i jednostavno čekaju na eksploziju, što nije dobro'.

- Zato će Srbija imati konstruktivnu ulogu. Naša politika je politika mira, stabilnosti, pomirenja i jačanja povjerenja u regiji i to je osnova za stabilnost cijele Europe - rekao je Dačić.

Na pitanje što će Srbija učiniti na smanjenju tenzija u odnosima s Hrvatskom koji su po njegovoj ocjeni posebno loši, Dačić je rekao da će se svakako sastati s kolegom Davorom Ivom Stierom, ali i dodao da 'Srbija nije učinila nijedan potez koji je bio usmjeren protiv Hrvatske, naprotiv' i da očekuje da se 'stvari vrate u normalu, da se Hrvatska ponaša kao odgovoran član EU'.

On je rekao da se prije nekoliko godina kao premijer Srbije s tadašnjim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem dogovorio o načinu nadilaženja bilateralnih pitanja i da su formirane komisije i radne grupe, ali da 'hrvatska strana nije bila previše zainteresirana za rješavanje svega toga' i da 'čak nisu imenovali ni svoje predstavnike u tim radnim grupama, a danas ističu da su to neki teški problemi'.

- Na primjer, za granicu, Hrvatska nikada nije imenovala svoj dio komisije koja se treba baviti tim pitanjem. Također, sva ova pitanja koja Hrvatska danas ističe, kao što je zakon o ratnim zločinima, to pitanje univerzalne jurisdikcije apsolutno Hrvatska nikada nije spominjala do prije neku godinu, iako je taj zakon na snazi više od 10 godina. Sve u svemu, ako se tome dodaju ideološki problemi koji postoje, a to znači problemi unutar Hrvatske koji su uvijek opterećeni logikom antisrpske politike, došli smo do situacije da je danas biti protiv Srbije jedan standard u Hrvatskoj - rekao je Dačić.

On je rekao da 'obnavljanje ustaške ideologije' i 'rehabilitacija ustaških zločinaca' u Hrvatskoj ne doprinosi pomirenju, posebno 'u vrijeme kada se svi bore protiv rehabilitacije fašizma, nacizma, u ovom slučaju ustaške idelogije'.

On je rekao da Srbija nema problema u odnosima s Hrvatskom, već da Hrvatska ima problem sa samom sobom, odnosno sa svojom povijesti.

- Što se nas tiče, ne interesira nas Hrvatska, neka rade oni što hoće, nas interesira njihov odnos prema Srbima koji tamo žive, prema Srbima koji su bili žrtve u Drugom svjetskom ratu, danas Srba ima manje od pet posto, a do prije 30 godina ih je bilo 15 posto, koja su prava Srba, što ćemo riješiti kao probleme - rekao je Dačić i dodao da Srbija očekuje da se 'stvari vrate u normalu, da se Hrvatska ponaša kao odgovoran član EU'.

Na pitanje jesu li incidenti na dan izbora u Crnoj Gori pogoršali odnose s Podgoricom, Dačić je rekao da nisu i da Vlada Srbije nema nikakve veze sa tim.

On je rekao da Srbija želi dobrosusjedske odnose, ali da će od stava Crne Gore prema pitanjima važnim za Srbiju ovisiti i stav Srbije prema toj zemlji.

Dačić je rekao da nije riječ o osveti već o 'reciprocitetu u vanjskoj politici'.

- Šta sad, Crna Gora je glasala za prijem Kosova i sad mi da kažemo ako ste glasali, je l' da. Slobodno vi nastavite glasati protiv nas, a mi vas i dalje volimo. Pa ne mogu reći da ih volim kao što sam ih volio. Ne mogu, jer bih pljunuo na sebe. Isto kao što oni ne daju na sebe, ne dam ni ja. A što se tiče Srba, kada bismo mi tražili reciprocitet koliko Crnogoraca ima u Srbiji na funkcijama i u državnim organima, pa Crnogorcima ništa ne bi ostalo dolej - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se isto odnosi i na Makedoniju i da je Srbija pogriješila što je tu zemlju priznala pod njezinim ustavnim imenom, jer je ona priznala Kosovo.

- Srbija je napravila veliku grešku zbog toga. Cijela Europa i svijet koriste naziv Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, a mi smo našu braću Grke ošamarili i sad očekujemo od Grka da oni ne priznaju Kosovo, a Makedoniju smo priznali vrijeđajući Grke, a oni (Makedonci) uvijek glasaju za Kosovo. Ja moram reći da smo budale. Evo, upotrijebit ću nediplomatski izraz - rekao je Dačić.

On je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali da će multilateralno koristiti ime koje se upotrebljava u EU i UN-u.

- Sada ćete vi reći da je to osveta. Nije to osveta, to je odgovorna državna i nacionalna politka. Nije Srbija otirač svakom da se s nama igra. Mi nikome ne dozvoljavamo da nas ponižava. Ako nekome nisu važne naše crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji, koji su zapaljeni i koji su uništeni, i to nije dovoljno da netko bude barem suzdržan o pitanju UNESCO-a, onda ja moram postaviti pitanje suštine naših odnosa - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je uloga vanjske politike da 'na najbolji način obrani državne i nacionalne interese' i da uopće ne pati za bivšom zajedničkom državom.

- Kamo sreće da se nismo nikad ni ujedinjavali, već da smo 1918. stvorili državu Srbiju kao silu pobjednicu... Mi smo Jugoslaviji dali sve... da bismo na kraju sada morali slušati predavanja i da nam netko udara šamare sa strane oko toga kako se Srbija ponaša. Nisam baš pristalica toga da im okrećemo i drugi obraz. Poštovat će vas samo onoliko koliko ste jaki i koliko ste spremni da ne date na sebe - rekao je Dačić u intervjuu za agenciju Beta.

Ne propustite