Deblokada EU puta je najpozitivnija, a referendum najnegativnija stvar u 2016. godini

Bosna i Hercegovina
Deblokada EU puta je najpozitivnija, a referendum najnegativnija stvar u 2016. godini
Program-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović komentarisao je za TV1 godinu na izmaku. Najpozitivnije u prethodnoj godini je deblokada evropskog puta BiH. No, upozorava da je sve rađeno više pod pritiskom Brisela. "To je velika prilika koja je pružena i građanima BiH, ali i domaćin vlastima. NIje se ovo, u suštini desilo, zahavljujući nekom velikom uspjehu na domaćem planu, sve je to bilo vrlo usiljeno", mišljenja je Arapović.

Program-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović komentarisao je za TV1 godinu na izmaku. Najpozitivnije u prethodnoj godini je deblokada evropskog puta BiH. No, upozorava da je sve rađeno više pod pritiskom Brisela.
"To je velika prilika koja je pružena i građanima BiH, ali i domaćin vlastima. NIje se ovo, u suštini desilo, zahavljujući nekom velikom uspjehu na domaćem planu, sve je to bilo vrlo usiljeno", mišljenja je Arapović.

Korak koji nedostaje je novi nivo ugovornog odnosa sa NATO savezom, smatra Arapović.

Ove godine, ističe, najnegativnije za našu zemlju jeste održavanje neustavnog referenduma u RS, te činjenica da institucije nisu bile u mogućnosti da ga spriječe. 

"Referendum izdaleka i vrlo brutalno degradira ustavnopravni poredak i omogućava političkim akterima da u budućnosti rade šta žele na vrlo sličan ili još gori način", dodao je Arapović.

Nemogućnost pravosudnih institucija da ispitaju cijelu slučaj, govori o slabosti institucionalnog okvira države, smatra Arapović. 

"Političarima se tako ostavlja utisak da ne moraju poštovati državu. Sve predstave rađene su da se skrene fokus i prikrije enormno zaduživanje, korupcija, rasprodaja javnih dobara. Spremni su na urušavanje pravnog poretka, samo kako bi ostali na vlasti", upozorio je on.

Neodržavanje izbora u Stocu i Mostaru, nepoštivanje institucija i budžetska dubioza kumlinirat će sljedeće godine, smatra Arapović, i to još većom političkom krizom.

"Jer svaka nova politička kriza ustvari ide dublje u rovarenje pravnog poretka i potencijalno nosi rizik deblokade svih antiustavnih ili antizakonskih postupaka, koji su do sad iole bili blokirani. Sve će to raditi da bi prikrili korupciju, nemar, nerad i neodgovornost", zaključio je Arapović u izjavi za TV1. 

 

Ne propustite